Prekogranična saradnja: „Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu”

Prekogranična saradnja: „Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu”

1094
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Radionica u Baskoj VodiNa plasmanu zajedničke eko turističke ponude, koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta, zasnovanoj na specifičnim domaćim i internacionalnim segmentima, rade organizacije iz Crne Gore i Hrvatske u okviru IPA projekta „Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu (BETSA)“. Program finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora.
Od 15. jula prošle, kada je počeo, do novembra ove godine, biće sprovedeno niz aktivnosti koje će doprinjeti poboljšanju i unaprijeđenju infrastrukture i ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica u regionu Orjena, Vrmca i specijalnog rezervata prirode, Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao i planine Biokovo, Sniježnice i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj.
U Baškoj Vodi kod Splita, protekla dva dana oranizovana je strateška radionica, uz prisutno 50 učesnika. Bili su tu ponuđači usluga iz oblasti turizma iz područja obuhvaćenih projektom (sve tri bokeljske opštine iz Crne Gore i područje Konavala, Neretve i Biokova, sa hrvatske strane). Između ostalih, iz Herceg Novog je učestvovala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.
– Predstavili smo rad Agencije, njene planove vezane za Orjen, a prije svega, ukazali na potencijale ove planine za razvoj eko-turizma. Da ne bi sve ostalo samo na riječima, za ovu priliku smo pripremili i svojevrsnu foto-izložbu naših najatraktivnijih destinacija, što je privuklo dodatnu pažnju, kako učesnika, tako i lokalnih medija – navodi v.d. rukovodioca Agencije, Željko Starčević.
Na osnovu studije potencijala ovih oblasti za razvoj ekoturizma sa posebnim osvrtom na posmatranje ptica, biće urađena strategija za razvoj posmatranja ptica i ekoturizma u ovim oblastima. Strategija će biti osnov za razvijanje prekograničnih putopisa koji će uključivati turističku ponudu svih zainteresovanih ponuđača iz regiona Boke Kotorske, kao i Dubrovačko-neretvanske županije.
U okviru projekta je planirano označavanje posebnih staza interesantnih za posmatranje ptica na području implementacije projekta, kao i postavljanje info tabli i pratećeg mobilijara. Ukupna površina staza koje će biti očišćene i unaprijeđene adekvatnom signalizacijom u Crnoj Gori je 85 km.
Takođe, u okviru projekta, pružaoci turističkih usluga biće edukovani kako bi unaprijedili turističku ponudu u skladu sa zahtjevima tržišta zasnovanom na posmatranju ptica. Projekat će doprinjeti poboljšanju i proširenju eko turističke ponude u primorskim područjima Crne Gore i Hrvatske, kao i umrežavanju pružaoca turističkih usluga u obje zemlje.
Ovaj projekat Centar za zaštitu i proučavanje ptica zajednički realizuje sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke Kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 148.650,20 eura, od čega CZIP, Eko Boka i Opština Tivat kofinansiraju 22,297.53 eura.
– Suština svih tih okupljanja, radionica i po malo komplikovanih fraza je da već odavno nemamo u svijetu samo jednu, baznu vrstu turizma, te da je pravi momenat da kroz regionalno objedinjavanje dobijemo novi turistički kvalitet, upravo vezan za neurbanizovane krajeve, dijelove teritorije koji do sada u turističkom kolaču gotovo da i nisu imali udjela. Treba nastaviti raditi na upoznavanju prednosti razvoja eko-turizma, ne samo među potencijalnim davaocima usluga, nego i među širom populacijom ovih krajeva-smatra Željko Starčević.
On je svjestan da će upočetku sve imati izvjesnu dozu skepse, baš kao što su svojevremeno imali vlasnici plantaža mandarina u dolini Neretve. Ali, već danas je postalo potpuno normalno vidjeti desetine autobusa turista koji plaćaju da bi mogli učestvovati u berbi mandarina, podsjeća Starčević. Zato je jako važno osjetiti ta kretanja i na vrijeme im se prilagoditi, što ovaj projekat upravo omogućava.

1 komentar

  1. Mnogo bi lijepo bilo da ste pozvali” Udruženje Privatnih Vlasnika Šume i poljoprivrednika herceg Novi”,odnosno uvažili činjenicu da nijedan evropski projekt ne može da se primjeni ako dubuko zadire u privatnu svojinu.Upravo su privatnici katastarski vlasnici većine šuma i pašnjaka Orijena,bar onog dijela koji pripada opštini HN.
    0    0

Ostavite komentar

*

code