Prekogranični istraživački kamp na Orjenu: Posmatranje ptica kao vid turizma

Prekogranični istraživački kamp na Orjenu: Posmatranje ptica kao vid turizma

979
1
Podijeli

betsa kamp 2Na Orjenu je, u okviru IPA prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)”, održan trodnevni istraživački kamp na kojem su učestvovali studenti, planinarski i turistički vodiči, kao i predstavnici nevladinih organizacija i institucija koje se bave zaštitom prirode iz Hrvatske i Crne Gore.

Jedan od ciljeva kampa bio je upoznavanje lokalnih vodiča sa prirodnim bogatstvom Orjena. Tokom kampa, posebna pažnja je bila posvećena posmatranju ptica kao vidu turizma.

Picerija i restoran

– Učesnici kampa, koji su mahom bili turistički vodiči i studenti, imali su priliku da vide kako izgleda jedan ornitološki dan na terenu. Dok smo zajedno sa kolegama iz Hrvatske determinisali i bilježili opažene ptičje vrste tokom obilaska BETSA staza, učesnicima su detaljno opisane njihove karakteristike, a onda nakon terena sve viđene vrste bile su pojedinačno predstavljene sa akcentom na njihov poj. Na ovaj način radimo na upoznavanju i osposobljavanja vodiča za sve atraktivnije vidove aktivnog turizma – navode iz NVO Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Projekat “Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)”,  koji treba da plasira zajedničke ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica, finansira Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, a zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code