Prekogranični projekat za kvalitet rada sa osjetljivom grupom djece

Prekogranični projekat za kvalitet rada sa osjetljivom grupom djece

539
0
Podijeli

save the children logoU sedam škola u Crnoj Gori, koje imaju posebna odjeljenja, kao i u tri Resursna centra traje projekat „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“. On se odvija u okviru prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, a pod pokroviteljstvom „Save the Children-a“ i uz aktivno učešće Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo. Projekat će trajati do 2017. godine.
Planirane aktivnosti uglavnom su pratile predviđeni vremenski okvir i dešavale se uglavnom paralelno u svim ustanovama. Nakon obuka koordinatora uslijedile su obuke po školama.
– U našoj školi ovaj seminar realizovan je početkom februara i obukom su obuhvaćeni svi nastavnici škole. Nakon toga planirano je bilo utvrđivanje prioriteta koji bi našu školu učinili inkluzivnijom. Prioriteti su dobijeni analiziranjem upitnika koje su popunili roditelji, učenici i nastavnici. Kao ključna ispostavila se potreba za nabavokm edukativnog materijala za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa. Na osnovu dobijenih prioriteta pristupilo se izradi projekta. U predviđenom roku, sa gotovim Projektom i Razvojnim planom naša škola je konkurisala za grant od 1.500€. Na osnovu prikupljene dokumentacije „Save the Children“ nam je odobrio navedena sredstva. Nabavljena je neophodna kvalitetna oprema i edukativni materijal koji će znatno poboljšati kvalitet rada sa ovom osjetljivom grupom djece – objašnjava Svetlana Vukašinović iz OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici.
Sredinom decembra organizovana je prezentacija u sali Ministarstva prosvjete kojoj su prisustvovali predstavnici svih sedam škola koje imaju posebna odjeljenja, kao i predstavnici tri Resursna centra. Predstavljene su sve Projektom planirane i realizovane aktivnosti. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici “Save the Children” (BIH), predstavnici Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje.
Projekat „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“ traje do 2017. godine. I u narednom periodu predviđene su stalne interne evaluacije kroz mjerljive pokazatelje uspješnosti implementacije i eksterne evaluacija od strane Zavoda za školstvo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code