Početna Politika Premijer o infrastrukturi u Boki: Tender za priključak Herceg Novog na regionalni...

Premijer o infrastrukturi u Boki: Tender za priključak Herceg Novog na regionalni vodovod iduće godine

6

Infrastruktirni objekti su od vitalnog značaja za prosperitet Boke i njenih građana, istakao je predsjednik Vlade, Duško Marković u okviru premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanje poslanika Andrije Popovića u ime Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore i Liberalne partije.

Pitanja se odnosilo na rješavanje infrastrukturnih problema u regionu Boke Kotorske, kao i na rekonstrukciju kotorskog zatvorenog bazena.

Picerija i restoran

– U toku je finalna faza iznalaženja modela za nastavak realizacije razvojnih projekata Regionalnog vodovoda, među kojim je prepoznato povezivanje opštine Herceg Novi na ovaj sistem. Očekuje se da će već naredne godine Evropska banka za obnovu i razvoj raspisati tender – istakao je Marković.

Podsjetimo da je obustavljen treći postupak prioritetne javne nabavke povezivanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovod, odnosno gradnje cjevovoda na dionici Tivat-Opatovo u dužini 3.150 metara, procijenjene na  1,7 miliona eura. Razlog je blokada računa Regionalnog vodovoda od 12 miliona eura, zbog gubitka arbitražnog spora u Parizu u korist austrijske kompanije Štrabag.

Za bulevar od Tivta do Jaza 25 miliona eura

Premijer je ocijenio da je izgradnja bulevara od Tivta do Jaza žila kucavica jednog od najatrktivnijih djelova naše obale, čijom će modernizacijom biti unaprijeđena saobraćajna prohodnost i riješeno usko grlo u ovom dijelu primorskog zaleđa.

Za ovaj projekat Evropska banka za obnovu i razvoj opredijelila je 25 miliona eura, dok su sredstva za eksproprijaciju zemljišta, na kojem će biti izgrađen bulevar, procijenjena na iznos od 3,5 do 4 miliona eura i biće obezbijeđena iz državnog budžeta.

Novi cjevovod za opštine Boke

U okviru ovog projekta pokrenute su aktivnosti na izgradnji 14 kilometara novog cjevovoda, čime će se udvostručiti kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi i obezbijediti dodatne količine vode visokog kvaliteta za područje Boke Kotorske, naveo je Marković.

Obilaznica, putevi

Planirana je i izgradnja obilaznice oko Kotora radi rješavanja saobraćajnih gužvi u centru grada. Takođe važna saobraćajna pozicija je i rekonstrukcija dionice puta od Njeguša do Trojice, u dužini od 18 km, kao nastavak radova na alternativnom povezivanju Boke Kotorske sa Prijestonicom, preko Lovćena, odnosno dalje sa Podgoricom.

Vlada je u prethodnom periodu uložila 10,4 miliona eura u izvođenje radova na rekonstrukciji regionalnog puta od Cetinja do Njeguša, dok će rekonstrukcija dionice do Trojice biti funkcionalan nastavak ovog putnog pravca, rekao je premijer.

Za bazen u Kotoru još 4 miliona eura

Kada je riječ o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, premijer vjeruje da je Vlada svojim brojnim aktivnostima pokazala da ima jasnu viziju kako unaprijediti ovu važnu društvenu oblast.

– U septembru 2017. godine završena je konstruktivna sanacija zatvorenog bazena u Kotoru, u šta je uloženo 800 hiljada eura. Za sljedeću fazu koja podrazumijeva obnavljanje svih infrastrukturnih i tehničkih sistema neophodnih za stavljanje u funkciju vaterpolo bazena i pripadajućih svlačionica, Vlada će opredijeliti oko 4 miliona eura. Što se tiče projekta izgradnje sportske dvorane u Kotoru, Vlada se u ovom slučaju pojavljuje kao sufinansijer – kazao je Marković.

Premijer je naglasio da se preduslov kvalitetnog i dugoročno održivog razvoja zasniva na razvoju i unapređenju saobraćajne, komunalne i ukupne društvene strukture. Vlada, kako je ustvrdio, na tim pitanjima radi svakog dana s posebnim senzibilitetom prema jedinstvenom Bokokotorskom zalivu.

6 Komentari

 1. Jozo jesi ti normalan u glavu? To znaci da je Medojevic premjer a da Dps vlada u opstinama na primorju nebi trebalo nista da drzava radi? Jeli imaju gradjani pravo na zivot, slobodu,rad,ljecenje,skolovanje.Dje idu nase pare dje se ulazu.A niko gradjane da pita sta bi trebalo?A svi govore oni su uradili koji oni bre?Nebitno koje na vlast,on je obavezan da radi u interes drzave i gradjana.Jel ti i svi drugi placamo porez drzavi,evo ide legalizacija nelegalno sagradjenih objekata, porez na imovinu vec placamo,registrujemo li vozila.Placamo li akcize na gorivo jeli nam pdv 21 posto.Jel nam odbijaju za zdrastveno i penzijsko imamo li penzije za zivot dostojan covjeka, imamo li bolnicu i uslove za ljecenje nemamo nista.Bitno da oni imaju 2000e platu i stanove kuce i firme.Bitno da oni svoju djecu skoluju u London Bec itd.Da svoje rodjake i kumove i bliznje salju na ljecenje u Njemacku ili Francusku.A narod obicni neka crkne.To je za njih samo broj krava muzara koji oni muzu,dok ne iscjede zadnju kapljicu mlijeka.I onda nam samo obecavaju i opet nas kradu,svadjaju djele.A mi samo tako nastavimo kao do sada. Da njima bude bolje.

  24
  2
  • Pa njima je svojevremeno i bio slogan:”Da zivimo bolje”, samo sto narod krepava ili se seli u normalne zemlje u kojima moze od rada da se zivi,a njima jeste sve bolje i bolje,kad su dosli na vlast bili su u dzempercicima a sad mi za dzemper nemamo, zato je njima dobro.Napravili su od nas ultra jeftinu radnu snagu koja cuti i trpi i na volseban nacin prezivljava,bruka sta su nam uradili

   11
   2
 2. Svima ovima u Podgorici je Herceg Novi uvjek bio i bice zadnja rupa na svirali.Nazalost ovakva crna gora nije i ne moze biti nasa drzava sve dok ne bude pravedno i ravnopravno rasporedjivala financijska ulaganja u nas grad.Gradjani Herceg Novog redovno placaju drzavi porez a ne dobijaju nista nazad.Cak ni jedno prazno obecanje.

  39
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code