Premijera dječije predsvate “San ljetnje noći – upoznajte Šekspira”: Oduševljenje aktera i...

Premijera dječije predsvate “San ljetnje noći – upoznajte Šekspira”: Oduševljenje aktera i publike

1524
0
Podijeli

U prepunoj sali Dvorane Park sinoć je premijerno izvedena predstava “San ljetnje noći – upoznajte Škespira, čiju adaptaciju potpisuju Dejan Đonović i Slađana Vujović, ujedno i rediteljka. Glavne uloge iznijeli su profesionalni glumci Bojana Malinovksa, Miloš Pejović, kao i djeca glumci: Matija Cicak, Neđo Radović, Katarina Ivanov, Luka Kovačević, Mihajlo Vlahović i Daria Ilić.

san-ljetnje-noci-1

Nastupili su i plesači baletske škole Aleksandre Dejanović i plesnog kluba ‘Diano’. Koreografske tačke potpisuju  Aleksandra Dejanović i Antonija Đurović – Novoselac, sa kojom je Vujović sarađivala i na projektu ‘Pepeljuga i rok zvijezda’ (prvom mjuziklu za djecu u Crnoj Gori). Kostim i scenografija je djelo Senke Domović – Bulut i ekipe NVO ‘Urban Nova’. Grafička obrada i fotografija Dejan Gardašević.

Picerija i restoran

Publika je u više navrata gromkim apaluzima prekidala izvođenje predstave. Bilo je  dosta neposrednosti u komunikaciji između odraslih glumaca i publike. Naravno, djeca su osvojila srca gledalaca čim su se pojavila, kaže nam  rediteljka, Slađana Vujović.

– Imali smo i veliki broj mladih plesača iz plesnog kluba Diano i plesače baletske škole Aleksandre Dejanović, tako da je ta sinergija svih tih elemenata doprla do srca publike veoma brzo – istakla je Vujović ne krijući zadovoljstvo odzivom i prijemom publike.

Oduševljeni su i akteri, mali glumci, koji su igrali bez treme, pa i sedmogodišnji Mihajlo Vlahović, koji je u predstavi tumači lik Dimitrija.

mihajlo-vlahovic– Meni je bila velika čast da glumim Dimitrija  i što me je  lično pozvala rediteljka Slađana Vujović. Volio bih da postanem jednog dana glumac, mada treba puno da se uči i završi Akademija. Imao sam podršku svih oko mene ali sam se skoncentrisao na ulogu i scenario i nisam obraćao pažnju na publiku. Nešto kad se kaže smiješno, glumac ne smje da se smije, može samo publika – zapamtio je prve rediteljske instrukcije Mihajlo, učenik drugog razreda OŠ Dašo Pavičić.

Posljednja predstava urađena za najmlađe Novljane u Novom bio je mjuzikl “Pepeljuga i rok zvijezda” u saradnji sa Antonijom Đurović Novoselac  2009. godine, pa je možda zato publika  s nestrpljenjem dočekala novu predstavu za djecu, primjećuje Slađana Vujović.

Ekipa od 30 učesnika je predstavu pripremila za vrlo kratko vrijeme. Za nepunih mjesec od pripreme koncepta do same realizacije predstave sa probama koje su trajale samo 10 dana:

– Voljela bih da dobijemo neku podršku, da se ova predstava nadgradi. Jer ovo je predstava sa preko 30 učesnika. Ona bi mogla da ima svoj scenski život, da se prikazuje u Herceg Novom i dalje – kazala je Vujović i dodala da joj rad sa djecom nikad nije težak, iako ima svoje izazove. Njoj je pak bilo zadovoljstvo raditi sa njima. Čitav projekat predstavlja jedno izuzetno iskustvo za mlade glumce i plesače koji su se vrlo brzo uklopili u čitav proces.

A photo posted by Radio Jadran (@radiojadran) on

Ideja za realizaciju predstave nastala je i zbog jubileja – 400 godina od smrti Vilijema Šekspira, s obzirom da se svuda u svijetu ovaj jubilej obilježava nekom novom produkcijom, a u Crnoj Gori još nije bilo izvođenja njegovh djela, izuzev gostujućih teatara.

– Sa nekim ograničenim resursima, tj. sponzorstvom TO Herceg Novi i uz pomoć MZ Herceg Novi, napravili smo predstavu i Šekspira približili prvenstveno mladoj publici – kazala je Vujović.

Ona smatra da djeci Šekspira treba približiti prije nego što u školi počnu da uče o njemu, pa je tako “izbor pao” na najpopularniju Šekspirovu komediju, koja je po svojoj prirodi veoma pristupačna djeci zbog mnoštva bajkovitih motiva.  Dejan Đonović joj je pomogao i preduge scene maestralno sažeo i približio djeci.

Repriza predstave je za sada samo ideja, želja. Ne zna se da li će se reprizirati ni kada bi to moglo biti, jer sve zavisi od podrške Herceg Festa, koji im je ovog puta izašao u susret ustupanjem sale na korišćenje na generalnoj probi i premijeri. Ali postoji ideja da repriza bude humanitarnog karaktera, kako bi i na taj način prikupili jedan dio sredstava potrebih za liječenje Ive Bijelić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code