PREMIJERA „DVORIŠTA“ IVANA SALATIĆA NA VENECIJANSKOM FESTIVALU

PREMIJERA „DVORIŠTA“ IVANA SALATIĆA NA VENECIJANSKOM FESTIVALU

248
0
Podijeli

Kratkometražni igrani film “Dvorišta” hercegnovskog reditelja Ivana Salatića biće premijerno prikazan na prestižnom Venecijanskom festivalu koji će biti održan od 2. do 12. septembra. Film je uvršten u međunarodnu takmičarsku selekciju “Orizzonti” za Zlatnog lava za najbolji kratkometražni film.

Riječ je o Salatićevom trećem filmu, snimljenom u Herceg Novom. Kao i prethodna dva, inspirisan je ličnim motivima i atmosferom grada u kojem je odrastao. Glavni glumci su tinejdžeri i mladi ljudi koji u filmu predstavljaju sami sebe u okviru fikcije koja je zadana scenarijem, a čine ih Marko Štibuhar, Luka Petrone i Sara Kosovac.
Film se na poetičan način bavi prostorima u kojima živimo, atmosferom i vremenom, bilo da “Dvorišta” shvatimo u bukvalnom ili nekom slobodnijem smislu. Scenario i režiju potpisuje Ivan Salatić, kameru Ivan Marković, montažu Jelena Maksimović, dizajner tona je Jakov Munižaba, simatelj tona Kosta Kaštavarac, dok je za produkciju zadužena Bojana Radulović iz producentske kuće Code Blue production Montenegro.
Ivan Salatić je prošlogodišnji dobitnik Specijalnog priznanja žirija za kratki film “Zakloni” koji je bio prikazan u selekciji međunarodnog takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, nakon čega je film bio na Torino Film Festivalu u Italiji, Entrevues Film Festival u Francuskoj i mnogim drugim. Njegov kratkometražni dokumentarni film koji je korežirao sa Jelenom Maksimović prikazan je do sada na CPH:Dox-u, Odense film festivalu, Beldoksu. Njegov prvi film “Intro” dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu na filmskom festivalu u Tanžiru 2013.
Iako je riječ o filmu realizovanom minimalnim novčanim sredstvima, ona elementarna obezbijeđena su uz podršku Opštine Herceg Novi i Ministarstva turizma Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code