Preporuke za zaštitu plastenika i bilja u zaštićenom prostoru

Preporuke za zaštitu plastenika i bilja u zaštićenom prostoru

1532
0
Podijeli

S obzirom na niske temperature, sniježne padavine i olujni vjetar u centralnom, ali i južnom dijelu Crne Gore, Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede podsjeća opet proizvođače u zaštićenom prostoru da treba da reaguju preventivno, radi sprječavanja  štete na objektima i zasadima.

plastenikNa krovu plastenika je potrebno montirati prskalice-rasprskivače. U slučaju da počne padati snijeg, pustiti vodu kroz sistem, kako bi se eliminisalo stvaranje snježnog pokrivača koji najčešće prouzrokuje pucanje folije, a može dovesti i do krivljenja ili lomljenja konstrukcije.

Picerija i restoran

Proizvođači koji nijesu u mogućnosti da obezbjede rasprskivače, a imaju manje plastenike, mogu da sa zemlje, pomoću crijeva sa većim protokom vode, onemoguće stvaranje snježnog pokrivača.

U slučaju da se zakasni sa puštanjem vode i na plasteniku se formira sniježni pokrivač, ne treba naknadno uključivati rasprkivače, jer neće biti pozitivnog efekta, već suprotno. Opasnost postoji i kod previše niskih temperatura, jer dolazi do smrzavanja vode, posebno u noćnim satima i u tim slučajevima dobro je improvizovati produžene alatke sa tupim vrhovima za čišćenje snijega, da se ne ošteti folija.

Kako bi se spriječilo izmrzavanje povrća, prije svega lisnatog koje se gaji u zimskom periodu, mora se obezbijediti adekvatno dogrijavanje. Proizvođači koji nemaju grijanje u plastenicima moraju obezbjediti dogrijavanje sa plinskim grijačima, radijatorima, električnim grijalicama i sličnim izvorima toplote. Usjeve u ovom periodu treba prekriti agrotekstilom (agril, lutrasil) ukoliko to nije urađeno, da bi se pokušalo spriječiti smrzavanje povrća – podsjećaju iz Ministarstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code