PRESS MANDIĆ-ĐUROVIĆ: “I NOVOME SE POSREĆILO”

PRESS MANDIĆ-ĐUROVIĆ: “I NOVOME SE POSREĆILO”

463
0
Podijeli

mandic djurovic pressUoči predstojećeg praznika Herceg Novog, Dana opštine, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik opštine, Dejan Mandić sazvali su press da bi ukazali na demokratske kapcitete skupštinskog doma, kao i razvojne projekte grada.
– Skupština u svim svojim djelovanjima mora u potpunosti ispratiti zahtjeve koje pred njom postavlja proces evropskih integracija. Možda se to u javnosti toliko ne primjećuje, ali ako se pažljivo izanalizira prethodni period, u prosecu predlaganja odluka, pa procedurom kroz skupštinske odbore i samim donošenjem odluka na sjednicama Skupštine, smatram da su u potpunosti ispunjeni ti kriterijumi – kazala je Đurovićka koja je prepoznala i novi kvalitet u radu Skupštine, kao jake demokratske utakmice, ali i uključenost nevladinog sektora. – Princip, koga sam se držala u prethodnom periodu, jeste princip jednakosti za sve odbornike, bilo da oni dolaze iz pozicionih ili opozicionih klupa, a to će ostati moj prioritet i u budućem radu – ocjenila je Đurovićka.
Predsjednik opštine Dejan Mandić, ustvrdio je da će za dvije godine Herceg Novi potpuno riješiti komunalnu infrastrukturu. Izgradiće kolektor i obnoviti vodovodnu mrežu, kao i fabriku za preradu otpadih voda (sredstva od 28 miliona eura kredita KFW banke, Vlade i opštine), zatim sanitarnu deponiju,(sredstva kredita 2.5 miliona eura), priključak za Regionalni vodovod i struju za Lušticu (ulaganje Elektroprivrede od 2,2 miliona eura).
– To je najbolja osnova za sve investicije, njaveće u Jugoistočnoj Evropi, Azmonta u Kumboru i Norda stara na Luštici. Ne treba zamjerati što se svi ovi projekti ne finansiraju iz budžeta opštine. Pa ni Porto Montenegro nije takav projekat, a preporodio je Tivat. Konačno se i Novome posrećilo – prokomentarisao je Mandić.
On smatra da je u javnsoti malo informacija o tim projektima, kao i onima koje finansira opština u saradnji sa drugim preduzećima. Tako će sa Morskim dobrom biti nastavljena rekonstrukcija Šetališta Pet Danica, od restorana Mimoza do Igala. Rekonstrukcijom željezničkog tunela u Meljinama produžiće se šetalište od Meljina do luke u Zelenici.
U proteklom periodu su sanirana oštećenja na lokalnim putevima u Igalu, Herceg Novom i duž Rivijere, a novim asfaltom presvučen je put na Lalovini, od Zelenike do Meljina i rekonstruisan je put Mištica – Trebesin u dužini od 2,5 km. Ova investicija vrijedna je pola miliona eura. U skladu sa tenderskom procedurom, izabran je najpovoljniji izvođač “Crnagora put” a.d. Podgorica za rekonstrukciju Njegoševe ulice, na dionici od “Topljanke” do Opštine. Početak izvođenja radova se očekuje početkom novembra. Vrijednost investicije je 400 hiljada eura – najavio je Mandić.
Početkom novembra započeće i sanacija klizišta na Podima. Vrijednost investicije je 265 hiljada eura, a izvođač radova će biti preduzeće “Yu Briv” Kotor.
– Najveći nedostatak opštine Herceg Novi jeste nedostatak hotelskih kapaciteta, a najveću perspektivu razvoja ekskluzivnog turizma predstavlja i anex ugovora sa Nord Starom oko izgradnje turističkog kompleksa na Luštici. Na prostoru od 52 ha u Donjim Klincima, na planira se izgradnja turističkog kompleksa od oko 100 miliona eura – kazao je Mandić.
Pitanja novinara odnosila su se na stanje u lokalnoj administarciji i javnim preduzećima, pogotovo u “Vodovodu” i ustanovama kulture. Upitan ima li prekobrojnih i koliko je zapsolenih u opštini, Mandić je kazao da je 220 stalnih radnika, da ima viška, ali da “samo treba obaviti prestrukturiranje”. Ne zna za mogući štrajk u “Vodovodu” i kaže da to preduzeće nije na budžetu opštine, ali da mu opština pomaže čestim garancijama za zaduženja, kao i preuzimanjem plaćanja svakog mejseca po 45 hiljada eura Konavljanima za vodu i zaostali dug.
Potvrdio je i da je Šabanović v.d. direktor “Vodovoda”, iako se o tome Skupština nije izjasnila i vjeruje da će se stanje u tom preduzeću popraviti kada se izabre novi Odbor direktora i raspiše novi konkurs za direktora. Za njega je i Nataša Tatalović v.d. direktorka JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, jer je tako izglasala Skupština, a u Herceg festu će, kaže, i dalje biti privremeno na čelu ustanove Špiro Živković.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code