PRESS: OD 1. JULA JOŠ 6 TURISTIČKIH PUNKTOVA ZA PRIJAVU GOSTIJU U...

PRESS: OD 1. JULA JOŠ 6 TURISTIČKIH PUNKTOVA ZA PRIJAVU GOSTIJU U NOVOM

145
0
Podijeli

Na pripremanju i otvaranju turističkih informativnih biroa duž hercegnovske rivijere ubrzano se radi i svi prostori u Zelenici, Kumboru, Đenovićima, Baošićima i Bijeloj će 1. jula biti otvoreni, saopštila je na prvoj press konferenciji v.d. direktorica hercegnovske TO, Bojana Blagojević.

“Uz neke tehničke poslove koje treba da još obavimo, danas nam stižu novi čitači pasoša, poput onih na aerodromima i graničnim prelazima. To će kontrolu pasoša smanjiti sa 5 na 3 minuta. Time će biti kompletno modernizovana prijava boravka” – kazala je Blagojevićka.
Svjesna je da su stanodavci zbog novog načina elektronske prijave i naplate boravišme takse, koji je usklađen sa Zakonom o strancima, “zbunjeni ili neinformisani”. Do TO je stigla i peticija Baošićana sa zahtjevom da TA “Vega” obavlja prijavu boravka. Problem je i što se turisti prijavljuju na drugoj adresi, jer njihov izdavalac smještaja nije legalan i registrovan, pa ne želi da daje svoje prebivalište.
U Ministarstvu održivog razvoja i turizma precizno navode da turističke agencije nijesu ovlašćenje da naplaćuju boravišnu taksu, jer one ne pružaju usluge smještaja, pojasnila je Blagojevićka:
– Naplatu obavlja davalac smještaja u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi, jer je cilj povećanje broja registrovanih stanodavaca koji će uredno obavljati prijavljivanje gostiju, a nikako da ih stanodavci šalju da se sami prijavljuju”, kazala je Blagojevićka.
Jedan od evidentnih problema je i taj što gosti sami sebe prijavljuju što nikako ne bi smjelo da se desi. Neke agencije su ranije za kartone uzimale i do 8 eura, a tu uslugu TO obavlja besplatno. Stanodavac koji želi da prijavi turiste mora da donese na turističko informativni punkt sljedeće: dokument sa kojim je gost ušao u zemlju, vlasnički list nepokretnosti zbog njegovog matičnog broja i adrese stanovanja.
– Ukoliko stanodavac ne posjeduje list nepokretnosti može da donese rješenje iz Poreske ili ovjereni kupoprodajni ugovor ukoliko nekretnina nije uknjižena, pojasnila je Blagojevika.
Zbog velikih gužvi prilikom prijavljivanja boravka gostiju koje su najveće na info punktu u Igalu, u obje smjene radiće po dva operatera, a u saradnji sa MUP-om dizajniraju se flajeri koji će biti distribuirani na graničnim prelazima Konfin, Debeli brijeg i Sitnica.
Kada stranac na ličnu kartu uđe u Crnu Goru ima pravo da ostane mjesec, ukoliko želi da produži, svaki put mora preći granicu i ponovo ući u Crnu Goru, pojasnio je inspektor za strance u CB Herceg Novi, Radomir Vučinić. Ukoliko stranac u našu zemlju ulazi sa pasošem u kontinuitetu može da ostane 90 dana. Prije isteka 90-og dana dužan je da napusti Crnu Goru i ne može da se varti u narednih 90 dana. Stranac koji ima nekretninu u našoj zemlji, još uvijek je obavezan da se prijavljuje kao i ostali stranci u Crnoj Gori. Za goste koji dolaze kod nekoga po rodbinskim ili prijateljskim odnosima takođe moraju da se prijave kao stranci.
“Policiju interesuje isključivo gdje se nalazi stranac koji je ušao u Crnu Goru – ko ga je i gdje prijavio i gdje je odsjeo, nas ne interesuje ko je uzeo novac i slično, to je već posao za Turističku organizaciju”, kazao je Vučinić.
Boravišne takse su oslobođena djeca do 12, od 12-18 godina plaća se 50%, a od 15. juna do 15. septembra ona iznosi 70 centi po danu. Zaposleni u turističim biroima su obavezni da govore jedan strani jezik – engleski, kao i da pruže sve informacije o dešavanjima u gradu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code