PRESS RADMANA: BIĆE POLITIČKIH NESLAGANJA, ALI PRIORITET JE PRIONUTI NA POSAO ZA...

PRESS RADMANA: BIĆE POLITIČKIH NESLAGANJA, ALI PRIORITET JE PRIONUTI NA POSAO ZA GRAD

0
Podijeli

U prvom obraćanju novinarima u funkciji predsjednika Skupštine novskog parlamenta, Andrija Radman je kazao da je očekivao ovakav rezultat glasanja oko njegove kandidature, što je sasvim prirodno.

Smatra da ni u jednom trenutku kolege odbornici nisu postavili kao problem njegovu kompetentnost, već samo principijelno političko neslaganje sa DPS-om.
“Drago mi je što je izbor mog imenovanja prošao na ovakav način, imamo političkih neslaganja, ali mislim da će to u našem daljem političkom radu sve manje dolaziti do izražaja, kao i da ćemo se okrenuti našem poslu za koji smo svi birani”.
Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše to što u SDP-u smatraju da je njegov izbor nelegalan i da se kosi sa Statutom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđen mandat predsjednika lokalnog parlamenta i opštine na četiri, a ne dvije godine, kako su po rotirajućem modelu dogovorili DPS i „Izbor”, Radman je kazao da nema neregularnosti i nezakonitosti u bilo kom dijelu donošenja ovakve odluke.
Zakon i Statut jesu predvidjeli da se predsjednik Skupštine i Opštine bira na 4 godine, koliko traje mandat, ali je Zakon predvidio da taj mandat može prestati i prije, pojasnio je Radman:
“Ovaj rotirajući model nije u cilju zadovoljavanja personalnih afiniteta i želja pojedinaca nego smo našli najbolji mogući način da uradimo ono što smo obećali. Mislim da je prioritetnije da završimo posao za koji smo dobili povjerenje građana, nego da se bavimo da li je dvije ili četiri godine. Ovo nije nešto što je protiv Statuta i Zakona, a istupanje kolega iz SDP-a ne mogu da komentarišem kao zlu namjeru, nego jednostavno neko neslaganje koje nije pravno nego političko pitanje prema ovome i prihvatam ga kao potpuno legitimno i demokratski”.
Prvi “koraci” predsjednika Skupštine novog saziva biće utvrđivanje prioriteta kako bi lokalna samouprava što prije profunkcionisala:
“Lokalana samouprava od Skupštine, pa do svih javnih servisa, nije u funkciji i moramo naći što je to što je hitno, a čeka nas iz prethodnog perioda, kao i da preduzmemo prve korake na pripremanju predstojeće turističke sezone”.
Iako je ranije bilo najavljeno da će u novom skupštinskom sazivu biti samo dvije političke funkcije – predsjednik Opštine i Skupštine, u međuvremenu su “dodate” još dvije, pa će tako umjesto ranijih 5, u novom sazivu biti i 2 potpredsjednika. Kako je objasnio Radman, budući da nova vlast sjutra neće imati pravo na izgovor i znajući da je stanje u gradu loše, na ovaj korak su se odlučili kako bi se brojne obaveze što bolje i prije izvršavale:
“Podjela funkcija neće biti po političkom ključu. Dodali smo ove dvije funkcije da bismo operativno mogli da završavamo posao, ali to ni jednog momenta ne znači da ćemo mi i kolege iz „Izbora” odstupiti od osnovnog principa kojeg smo prezentovali građanima”.
Radman ne smatra da će budući potpredsjednici nužno biti političke ličnosti. DPS će nastaojati da sa koalicionim partnerom radi na depolitizaciji lokalne samouprave i dovede najbolje i najkvalitetnije kadrove:
“Resori u lokalnoj samoupravi biće podijeljeni po principu profesionalne sposobnosti, a ne po reciprocitetu”,dodao je Radman. On je kazao i da će na sljedećoj sjednici, koja je zakazana po hitnom postupku za ponedjeljak, osim izbora prvog čovjeka grada vjerovatno biti i neka goruća tema koja dugo čeka da dođe na dnevni red:
– Nije lako odrediti prioritete, jer problema je dosta. Ono što je sigurno jeste da će zasjedanja Skupštine u narednom periodu biti češća, sa što manje tačaka, kako bi odbornici bili operativniji i završavali ono što su propustili proteklu godinu”, zaključio je Radman.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code