Press: Ruska kultura i duhovnost osam dana u Herceg Novom

Press: Ruska kultura i duhovnost osam dana u Herceg Novom

11
Podijeli

U godini kada se obilježava 300 godina obnove lokalne samouprave i osnivanja Topaljske komunitadi u Herceg Novom, manifestacija “Dani rusle kulture” rezultat je saradnje Opštine Herceg Novi i Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske, čulo se na pressu. Manifestacija će trajati od 7. do 14. aprila.

Iako je u programu veći dio događaja vjerskog karaktera, u TO Herceg Novi smatraju i da je vjerski turizam u okviru kulture, pa računaju na posjetu ruskih državljana iz regiona i Evrope.

Picerija i restoran

Predviđeni su nastupi kulturno-umjetničkih društava, horova i plesnih ansambala. Pored toga biće organizovani izložba fotografija, literarne večeri, pozorišne predstave, projekcija filma, kao i jedan sportski događaj. Manifestaciju će zatvoriti gastro veče.

Po riječima v.d. direktora TO Herceg Novi, Pavla Obradovića u organizaciju grad je uložio 10.000 eura.

– Lokalne institucije su organozovale sve u svojoj režiji i nije bilo toliko rashoda koji bi drastično povećali troškove. Projekcija je oko 10 hiljada eura ukupno. Kompanija Lazure je učestvovala velikim dijelom. Iz Moskve su doveli plesnu grupu “Ruska strana”, koja će uz naš “Diano” imati nastup u Dvorani Park – kazao je Obradović.

Najavio je i dolazak jedne televizijske kuće iz Moskve. Svi gosti iz Rusije biće smješteni u Institutu Igalo.

U organizaciji učestvuje i Herceg fest, pružajući tehičku i logističku podršku, kazala je v.d. direktorica ove institucije, Gordana Krcunović Porobić.

– Manifestacija “Dani ruske kulture” je najbolji dokaz da kultura povezuje i ne poznaje granice, jer su u organizaciju uključene sve javne ustanove kulture našeg grada: Muzej, Galerija, Biblioteka, Herceg fest, takođe Crkvena opština Herceg Novi, Opština Herceg Novi i TO, kao glavni organizator – ističe Krcunović Porobić.

V.d. direktorica Gradskog Muzeja i Galerije, Ivana Palikuća najavila je dva događaja, svečano otvaranje manifestacije u Glaleriji Josip Bepo Benković, a nakon nje i izložbu “U susret ruskom caru”.

Izložba je tematski podijeljena u 4 dijela, a svaki dio se bavi jednim segmentom života ruske carske porodice.

– Izložba “Romanovi – carsko služenje” je pokrenuta zahvaljujući Sretenjskom manastiru iz Moskve i jeromonahu Ignjatiju Šestakovu, studiji “Ruski car” i porodici Rističević. Izložba će trajati do 14. aprila, do posljednjeg dana kada se i zatvaraju “Dani ruske kulture” – kazala je ona i dodala da će Galerija na Vaskrs i prvi dan Vaskrsa raditi dvokratno, od 9 do podne i od 16 do 19 časova.

U Galeriji Josip Bepo Benković 10. aprila biće upriličeno i pjesničko veče pod nazivim “Pjesinici Crne Gore u slavu zlatnog doba ruske poezije” u saradnji sa Gradskom bibliotekom.

Predsjednik crkvene opštine topaljsko-hercegnovske, Zoran Lazarević, najavio je događaje vjerskog karaktera koji će početi u crkvi Svetog Spasa na Toploj, gdje je u toku restauracija ikonostasa.

– Imaćemo Saborno krštenje, odnosno Svetu arhijerejsku liturgiju, kojom će načastvovati njegovo visoko presveštenstvo mitropolit Amfilohije u subotu u 9 časova u crkvi Sv Spasa. Nakon toga će biti obavljeno Saborno krštenje u moru ispod hotela Sun resort – najavio je on.

Svečano otvaranje manifestacije “Dani ruske kulture” biće  7. aprila u 19 časova u Galeriji Josip Bepo Benković, kada će mitrpolit Amfilohije održati svečanu besjedu o svetorodnoj dinastiji Romanovih.

11 Komentari

 1. Ima jedna narodna…
  Lako je tuđim …… o plotinu mlatit
  Od poreza i komunalija ne možemo se najesti,
  a g. Obradović 10 000 raskalašno daje popovima.
  I sada će naivni Novljani za to popovsko brčkanje po moru reći da je stara tradicija Bokelja.

  13
  1
 2. Svestenici se biti zaposleni u svim inistitijama kulture i prosvete. Pravi ljudi na pravom mjestu. I umjesto Ane Zambelic bice postavljen jedan mladi svestenik iz Gacka

  10
  4
 3. Da nije malo osam dana? To je majka Rusija.Da nije malo 10 hiljada eura da potrosite nasih para? Trebalo je bar jos 10 hiljada…a socijala neka crkava…da ste bar napravili racunicu koliko ce to gostiju iz Rusije doci i napuniti hotele i apartmane da ste bar odvojili crkvene dogadjaje od kulturnih…strasno sto cinite.

  30
  9

Ostavite komentar

*

code