PREVARENI ŽIRANTI TRAŽE PRAVDU

PREVARENI ŽIRANTI TRAŽE PRAVDU

119
0
Podijeli

racun_zirantIzvršna direktorka  NVO Građanski bankarski ombudsman, Dejana Savićević uputila je pismo svim crnogorskim čelnicima, tužiocima, kao i NVO, u kojem traži da se uključe u rješavanje problema žiranata.

– Ovo je gorući problem koji do sada niko nije ni ozvaničio, a ni jedna banka nije javno imenovana kao ustanova koja je prekršila zakon, kaže Dejana Savićević za Radio Jadran.

Picerija i restoran

Tražimo od Skupštine Crne Gore da donese zakon koji će obavezati banke i MIF da rješavaju, kako su kazali, tešku situaciju žiranata koji otplaćuju tuđe kredite, a kojih u Crnoj Gori, kako se procjenjuje, ima između 30.000 i 50.000.

– To je poražavajuća brojka na koju se niko ne obazire. Pa, u Crnoj Gori ima više onih koji su prošli kroz ’’pakao’’ zvani – biti žirnat, nego onih koji nisu.

Po opštinama se taj broj ne kreće ispod 1.000 tvrdi Savićevićka.

-Banke treba da stave moratorij na zatezne kamate, dok se problematika bankarskog poslovanja pravno ne reguliše na način primjeren Evropi. Potrebno je i sankcionisati odgovorne za opstrukciju zakonskih obaveza, smatra naša sagovornica.

Ova organizacija najvila je i da će prava prevarenih žiranta tražiti pred sudom pravde u Strazburu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code