PREVENCIJA: OTKRIJ BOLEST NA VRIJEME, NEMOJ DA ZAKASNIŠ

PREVENCIJA: OTKRIJ BOLEST NA VRIJEME, NEMOJ DA ZAKASNIŠ

410
0
Podijeli

Poruka radionice, posvećene prevenciji karcionoma dojke i grlića materice, koja je organizovana u hercegnovskom Domu zdravlja povodom Ružičastog oktobra, jeste „Otkrij bolest na vrijeme, nemoj da zakasniš”.

Radionicu je rganizovalo Udruženje zaposlenih žena „Žena danas” u saradnji sa Domom zdravlja i uz podršku Opštine Herceg Novi radi podizanja svijesti žena o važnosti prevencije i redovnih pregleda.
Učesnice radionice pozdravila je predsjednica opštine Nataša Aćimović, koja je istakla značaj preventivne brige o zdravlju, jer samo “zdrav i zadovoljan čovjek je srećan čovjek”. Ona je primjetila da oganizacije žena sve aktivnije rade, osmišljavaju predavanja i okupljaju žene radi ranog otkrivanja ili prepoznavanja rizika obolijevanja od različitih oblika karcinoma, ali i drugih bolesti.
– Moramo biti svjesni činjenice koliko je prevencija važna za zdravlje, koliko spriječava dalji razvitak bolesti i njene komplikacije, život čini kvalitetnijim i na kraju pravi prečice u našoj zdravstvenoj kulturi kako bi lakše stigli do života bez boli, ugodnog i finog života ili načina življenja – rekla je predsjednica opštine.
Preventivno djelovanje puno utiče i na uštede u zdravstvu i olakšava primjenu metoda liječenja, pa je liječenje daleko kraće i mnogo efikasnije.
Koordinatorka projekta, desete radionice u Crno Gori, predsjednica Udruženja zaposlenih žena Rosa Popović, istkala je da se po posljednjim podacima u Crnoj Gori otkrije oko 300 slučajeva ove opeke bolesti od kojih je 80 sa smrtnim ishodom.
– Brojke su upozoravajuće i treba sve da učinimo kako bi žene redovno išle na preventivne preglede i time pomagale sebi, porodici i društvu u cjelini.
Direktor hercegnovskog Doma zdravlja dr Vladimir Vodovar je iskazao zahvalnost Udruženju zaposlenih žena „Žena danas” za organizovanje ovakvih radionica.
– Naš Dom zdravlja ne samo da je to podržao nego ste nam dali mogućnost da učestvujemo u preventivnom radu protiv ovih čestih i teških bolesti. Dom zdravlja Herceg Novi ima dugo i kontinuirano iskustvo od gotovo 40 godina u visokostručnom preventivnom radu. Najprije je ovdje radio Konzuilijum Instituta za onkologiju iz Beograda, a zatim Konzilijum Klinike za onkologiju i radio-terapiju Kliničkog centra Crne Gore koji i danas radi – rekao je dr Vodovor. On je posebno istakao značaj izabranog doktora koji je najbliži pacijentu i može mnogo da pomogne, jer rano otkrivanje bolesti maligniteta dojke i grlića materice su bolesti koje se mogu uspješno liječiti.
O otkrivanju, liječenju i prevenciji karcinoma grlića materice govorili su dr Milovan Jovanović, ginekolog u Domu zdravlja Blok V u Podgorici a o karcinomu dojke primarijus dr Nada Cicmil-Sarić sa Klinike za onkologiju KC Crne Gore. Ginekolog Doma zdravlja Herceg Novi dr Alenka Srdanović govorila je o čestim bolestima kod žena i o tome koliko često dolaze na preglede.
Iz Udruženja zaposlenih žena najavili su da su zahvaljujući pomoći iz inostranstva na putu da obezbjede ginekološki sto za pregled koji će donirati Domu zdravlja Herceg Novi. Po završetku radionice, organizovan je pregled za žene .

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code