PREVENTIVA OD POPLAVA: OČIŠĆENO PREKO 2 KM POTOKA I KANALA

PREVENTIVA OD POPLAVA: OČIŠĆENO PREKO 2 KM POTOKA I KANALA

130
0
Podijeli

Protekla dva mjeseca radnici „Komunalno – stambenog” očistili su 2 km i 310 metara potoka i kanala na području hercegnovske opštine.

Za veći dio radova angažovani su kooperanti koji su imali potrebnu mehanizaciju. Bageri su bili angažovani 150 sati i izvađeno je i transportovano oko 1600 kubnih metara nanosa.
Kako je kazao direktor Komunalno stambenog preduzeća, Branislav Božović, kanali nikada ranije nijesu ovako temeljno čišćeni:
– Stanje je sada mnogo bolje nego što je bilo prethodnih godina. Odnesena je velika količina nanosa i mulja, ali je i dalje upitan kapacitet nekih od potoka na kojima smo radili – kazao je Božović. Sve akcije čišćenja rađene su po nalozima Komunalne policije.
Sredinom avgusta mašine su čistile dva kanala za odvođenje atmosferskih voda u Sutorini, u dužini od 70 i 100 metara. Istog mjeseca obavili su i višednevno mašinsko čišćenje kanala u Igalu, ispod apartmana „Monaco” do ulaza u more, uz uporedo čišćenje kanala ispod crkve Sv. Preobraženja.
Od 22. do 25. septembra radnici Komunalno-stambenog preduzeća su očistili i korito rijeke Opačica u Zelenici, od Džorovog mosta prema moru u dužini od 80 metara, kao i od Džorovog mosta prema kasarni i stadionu.
Od 25. septembra do 5. oktobra izvršeno je mašinsko čišćenje kanala u Igalu paralelno sa magistralom od marketa „Voli” do privatnog zemljišta (Radanovića), od pumpe „Eko” do ulaza u more, ogranak istog kanala koji ide od Njivičkog puta ka ušću rijeke Sutorine. Iz kanala dužine 1.460 metara, pored zemljanog i kamenog nanosa izvađen je i veliki broj stabala sa korjenom i odvezen na deponiju zelenog otpada.
Krajem septembra, obavljeno je i mašinsko čišćenje betonskog korita potoka Nemila u Meljinama u dužini od 40 metara, a radove je izvelo preduzeće „Fortis mont”.
Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 25.100 eura.
Po riječima rukovodioca Branislava Božovića u prethodnih 30 godina kanali su se čistili samo bočno, a sada su njihova korita i produbljena što znači da mogu da propuste veću količinu vode.
Ostalo je da se očiste još tri kanala – u Sutorini oko 100 metara, kanal Pijavica i kanal kod Žagera u Bijeloj.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code