PREVENTIVNO: HERCEG NOVI OPET PREUZIMA VODU IZ REGIONALNOG SISTEMA

PREVENTIVNO: HERCEG NOVI OPET PREUZIMA VODU IZ REGIONALNOG SISTEMA

115
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Iako za sada Herceg Novi ima uredno snabdijevanje vodom od 10 h počelo je preuzimanje dodatnih količina iz Regionalnog vodovoda radi prevencije.

Jer, narednih dana i dalje će biti visoke temperature i pojačana potrošnja, saopštila je novinarima v.d. direktorka hercegnovskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, Jelena Đaković.
“Riječ je o standardnih 70 sekundnih litara koje ćemo preuzimati od danas. Dotok vode sa Plata je konstantan, stiže 440 sekundnih litara. Na Opačici trenutno rade tri agregata, što je još dodatnih 120 l/sec, kao i iz Potkopa u Mojdežu iz kojeg dolazi 6 l/sec, što je dovoljna količina “, pojasnila je Đakovićka.
Ipak, na peruzimanje dodatnih količina iz Regionalnog vodovoda u ovom preduzeću su se odlučili nakon poziva građana iz najviših djelova Bijele – naselja Vala i Žager, koji su ostali bez urednog vodosnabdijevanja.
U “Vodovodu” su zbog naselja Brajkovina, koje je na veoma visokim kotama, 300 mnv, a koje nekoliko dana nije imalo vode, morali da pribjegnu noćnom restriktivnom vodosnabdijevanju jednog dijela naselja Podi, što će trajati dok i velike vrućine.
Na teritoriji Opštine Herceg Novi nema većih kvarova u sistemu niti dužih prekida u vodosnabdijevanju, ustvrdila je Đakovićka, podsjećajući na manje kvarove koji su skoro svakodnevni. Desila se i havarija glavne kanalizacione pumpne stanice Forte Mare, gdje su ubacivanjem čvrstog otpada oštećene tri pumpna agregata.
“Pumpna stanica Forte Mare je srce kanalizacionog sistema grada i sva kanalizacija od područja stare Banje, Igala i Meljina dolazi na Forte Mare i bilo kakva havarija na stanici Forte Mare znači i stajanje kompletnog sistema”, pojasnila je ona. Ekipe su na terenu od preksinoć kada se to desilo i nisu prestajali sa radom. Veliki dio posla je obavljen. Problem je čvrsti otpad koji se ubacuje u sistem – jedna pumpa je potpuno van funkcije zbog jednog peškira i sličnih materijala koji se ubacuju. Ogroman komad plastike blokirao je druge dvije pumpe koje su slomljene.
– Na sve načine pokušavamo da ih izvadimo i stavimo druge dvije koje su remontovane kako bi se stavile u funkciju, što bi trebalo da se desi najvjerovatnije do kraja dana, navela je Đakovićka.
Inače i dalje su dugovanja prema Vodovodu velika i iznose 1.000.700 eura, od čega oko 530 hiljada duguju domaćinstva, isto kao i privreda, a oko 670 hiljada iznose potraživanja Vodovoda na osnovu tužbi.
Kad je riječ o predstojećem drugom restriktivnom režimu snabdijevanja Herceg Novog, najavljenom za oktobar, kada će ponovo biti neophodna sanacija hidrotunela, odnsosno potrojenja na Platu, Đakovićka je kazala da su obavljene sve moguće radnje da se sa tehničke strane ipak preuzima dio vode preko Konavala. U narednom periodu uslijediće potpisivanje sporazuma sa obje strane oko izgradnje cjevovoda za Opštinu Konavle i preuzimanja vode, što bi trebalo da se finalizuje tokom avgusta.
Ovoga ljeta pojačana je tražnja za pražnjenjem septičkih jama, koje radnici ovog preduzeća zbog gužvi u saobraćaju mogu da obave samo 6 dnevno. Cijene se formiraju po kilometru i kreću se od 63 – 105 eura za fizička, do 184 eura za privredna lica, dok se na godišnjem nivou isprazni oko 190 jama.
Ona je istakla i da je na jučerašnjem sastanku Odbora direktora usvojena nova sistematizacija, novi kolektivni ugovor kao i neka akta koja ranije nisu postojala, zatim novi Statut i odluke o reprogramu dugovanja građana i privrede.
Sa svim zakupcima sklopljen je ugovor o komunalnoj djelatnosti, po kojem svi imaju svoje vodomjere i potrošnju koje imaju pojedinačno, pojasnila je Đakovićka:
“Novina je što već treći mjesec imamo redovna isključenja i opomene koje stižu otprilike 15. u mjesecu, iako piše u opomeni deset dana, ljudima dajemo više od deset dana da se jave za reprogram duga, koji je svima omogućen na tri rate. Ko se ne javi u tom roku, podliježe automatskom isključenju, jer su svi pismeno obaviješteni i više nego jednom. Prijatno sam iznenađena, jer su se građani odazvali ovoj akciji i nemamo mnogo isključenja jer su svi nekako shvatili svoje obaveze”, objasnila je Đakovićka.
Pokrenuta je nova akcija sa javnim tužiocem i MUP-om koja kreće najvjerovatnije od 1. avgusta, nazvana “krađa vode”. Napravljeni su spiskovi za ljude za koje se zna, ali i sumnja da kradu vodu, što će biti predato policiji i tužilaštvu koji će ih dalje procesuirati. Takođe, od 1. avgusta sa radom će krenuti i nova služba za odnose sa javnošću.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code