PREVLAKA SE UREĐUJE ZA PRIHVAT SIRIJSKIH IZBJEGLICA

PREVLAKA SE UREĐUJE ZA PRIHVAT SIRIJSKIH IZBJEGLICA

115
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Hrvatski mediji posljednjih dana uveliko pišu o mogućnosti da poluostrvo Prevlaka, zbog kojeg se ratovalo 1991. godine, postane prihvatilište za nekoliko hiljada sirijskih izbjeglica.

Već narednih nekoliko dana Prevlaka će biti spremna za prihvat 3 do 5 hiljada sirijskih izbjeglica, saznaju www.dulist.hr, Slobodna Dalmacija, Župski portal…
– Započinju radovi na uređenju bivših vojnih hangara i baraka za smještaj vojske na Prevlaci za eventualni prihvat izbjeglica. Na teren izlaze radnici Hrvatskih cesta, Elektrojuga i Vodovoda, a uređenje prostora finansiraće država. Kako saznajemo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija s mjerodavnim institucijama započet će s uređenjem bivšeg vojnog kompleksa samoinicijativno kako nas možebitni val izbjeglica ne bi uhvatio nespremne. S obzirom da je riječ o području u blizini državne granice te izvan naseljenih mjesta Prevlaka je vrlo logičan izbor – pišu hrvatski mediji.
No, za prihvat migranata u nesuđenom turističkom naselju nema dobrih uslova, jer na Prevlaci nema vode, a struja je u očajnom stanju.
Na sastanku Županijskog stožera s vođstvom Državne uprave za zaštitu i spašavanje na Zvekovici dogovoreno je da će Prevlaka poslužiti kao privremeni prihvatni centar, gdje će se migranti zadržavati nekoliko sati prije odlaska prema zapadnoevropskim destinacijama.
Prevlaka je uvrštena u planove službi za zaštitu i spašavanje u slučaju da dođe do premještanja izbjegličkih ruta sa središnje balkanske Grčka – Makedonija – Srbija – Mađarska – Hrvatska, prema južnoj od Grčke preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
– Bivše raketno sjedište jugomornarice ima vojne spavaonice i hangare u kojima su nekada bili smješteni vojnici raketnog puka, pa čak i staru austrijsku tvrđavu pred ulazom u Boku kotorsku. Za slučaj da ti prostori ne udovolje standardima, na prirodno izolovanom polutoku bi se brzo moglo podići i šatorsko naselje, poput Opatovca u Slavoniji – piše Slobodna Dalmacija.
U slučaju da se izbjeglice pojave na hrvatskoj granici, hrvatske vlasti planiraju Karasoviće da ostave za redovan promet, a Vitaljinu namijene za izbjeglice.
Ipak, prema dosadašnjim procjenama, područje Konavala i Dubrovnika ne bi trebalo biti zahvaćeno glavnim izbjegličkim valom na jugu, nego se očekuje da bi glavnina krenula iz Crne Gore kroz Bosnu i Hercegovinu, a samo dio bi mogao skrenuti prema moru.
To se tumači činjenicom da bi u slučaju prolaska dubrovačkim područjem prema zapadu bili suočeni s još jednom tvrdom granicom kod Neuma. Osim toga, južno područje Bosne i Hercegovine, Grab i Popovo polje, jednostavnije su konfiguracije, s dolinama, a slabije je i naseljeno – navodi “Slobodna Dalmacija”.
Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti kuda će moguća vojska izbjeglica zaista i krenuti, a u planovima se ne zapostavlja ni morska ruta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code