Prezentacija hraniteljstva: ”Prihvatimo djecu da nam kuće ne budu puste”

Prezentacija hraniteljstva: ”Prihvatimo djecu da nam kuće ne budu puste”

996
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

hraniteljstvo hn 1 101115Obaveza i cilj svakog pojedinca i društva je da stvori uslove da svako dijete nesmetano živi, raste i da napreduje u sigurnosti porodičnog okrilja, zato je potrebno i da djeca bez roditeljskog staranja imaju svoju hraniteljsku porodicu. To je kazala predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, na promociji hraniteljstva, u organizaciji Centra za socijalni rad Herceg Novog i okviru UNICEF-ove kampanje “Svako dijete treba porodicu”.
Ona je podsjetila da se Opština Herceg Novi aktivno uključila u kampanju širenja mreže hranitelja. Herceg Novi ima posebno mjesto u sistemu, jer se na njegovom području nalazi Dječiji dom Mladost, jedina ustanova u Crnoj Gori namijenjena smještaju djece lišene roditeljskog staranja, zbog čega aktivno sarađuje sa svim nadležnim državnim organima, NVO sektorom i donosi niz akcionih planova koji se odnose na poštovanje ljudskih prava i humanizacije međuljudskih odnosa.
hraniteljstvo hn  natasa acimovic– Hraniteljstvo oplemenjuje život svakog djeteta, onda čovjeka i same zajednice. Ovakve kampanje omogućavaju da sistemi socijalne zaštite budu dobro organizovani, kasnije dobro funkcionišu, a da porodice koje žele da pod svoje okrilje prime djecu budu spremne za takav korak – naglasila je Aćimovićka.
Direktor hercegnovskog Centra za socijalni rad, Blaženko Jančić, ukazao je na značaj hraniteljstva kao najhumanijeg oblika smještaja djece lišene roditeljskog staranja, jer, kako je istakao institucije u koje su djeca do sada smještana, nisu mogle da odgovore svim potrebama djeteta.
– Želimo da zainteresujemo i motivišemo građane da prihvatanjem uloge hranitelja, pružajući mališanima podršku, brigu i razumijevanje, pozitivno utičemo na živote djece, koja su, na žalost, ostala bez odgovarajuće roditeljske brige, kazao je Jančić.
Razarajući efekat u psihičkom, emotivnom i fizičkom smislu, ima boravak male djece u institucijama, zbog čega je Crna Gora zakonski zabranila smještaj djece do tri godine starosti u institucije, istakla je koordinatorka programa u UNICEF-u u Crnoj Gori, Ana Zec. Ona je podsjetila da su Vlada i UNICEF 2013. godine pokrenuli kampanju „Svako dijete treba porodicu“:
– Za samo tri mjeseca kampanje, procenat građana koji smatra da smještaj u ustanovu nije adekvatan oblik zaštite povećao se sa 38 na 44 odsto. Takođe, krajem 2012. godine samo 14-oro djece je bilo smješteno u 10 hraniteljskih porodica, a krajem 2014. godine u 32 porodice, bilo je smješteno 42 djece, kazala je Zec.
Vizija Crne Gore kao prve zemlje u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama je jasna i ostvariva, vjeruje koordinatorka ovog projekta.
hraniteljstvo hn rambo 101115Ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore, Antonije Pušić, alijas Rambo Amadeus je ukazao da sa jedne strane postoje „porodice koje imaju djecu, a ne zaslužuju ih jer se loše odnose prema njima“ a sa druge „porodice koje nemaju djecu, a voljeli bi da ih imaju”, zato treba ohrabriti sve ljude koji imaju ili jedno dijete, a žele još, ili one koji djecu nemaju da se bave hraniteljstvom.
– Ima porodica koje bi i htjele da budu hranitelji, ali su nekako ustuknuli pred odlukom, plašeći se rashoda koji idu uz podizanje djece. I njih treba ohrabriti, jer Centri za socijalnu zaštitu obezbjeđuju sredstva za hraniteljsku porodicu. Imam tri sina i u kući umije biti bučno, ali kada odu na ekskurziju, kuća bude pusta. Dakle, ajde da nam kuće ne budu puste i prihvatimo djecu koja su u širem smislu naša, postanu još više naša – pozvao je Rambo.
Jasna Đuričić i Vesna Petković, iz Centra za socijalni rad, govorile su o jednostavnoj proceduri koju je neophodno proći kako bi porodica postala hraniteljska, te da Centar za socijalni rad sve vrijeme savjetodavno i finansijski prati i podržava porodice koje prođu evaluaciju i postanu hraniteljske.
hraniteljstvo hn  jelena djonovicHraniteljka, Jelena Đonović, smatra da treba razumjeti i one roditelje koji nisu mogli podizati svoje dijete, kao i majke koje su djecu rodile, a nisu ih mogle ispratiti. Svi segmenti društva moraju pokazati više razumijevanja i podrške za hraniteljske porodice, smatra Đonovićka.
Izveden je i dramsko–plesni performansa “Ja sam Nada”, autorke Sanje Garić, crnogorskih glumaca Slavka Kalezića i Maje Stojanović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code