PREZENTACIJA: NOVI HOTELSKO TURISTIČKI KOMPLEKS “PORTO BONO” NA LUŠTICI

PREZENTACIJA: NOVI HOTELSKO TURISTIČKI KOMPLEKS “PORTO BONO” NA LUŠTICI

392
0
Podijeli

Između uvala Žanjic i Dobreč, na novskom dijelu poluostrva Luštica mogao bi da bude izgrađen hotelsko turistički kompleks „Porto Bono”.

Predstavili su ga u skupštinskoj sali autor projekta- saradnik Agencije za izgradnju Herceg Novog Marco Matteucci, v.d. direktor Agencije Nikša Grgurević i Dušan Radović Krušo.
Marco Matteucci zajedno sa svojim ocem izgradio je sličan kompleks i na Costa Esmeraldi u Italiji. Kako je kazao na prezentaciji, kada je u februaru i martu posjetio ovaj dio Herceg Novog, zaključio je da bi nešto slično moglo da se izvede i ovdje, jer Herceg Novi pored prirode, istorijskog nasljeđa, kulture i hrane posjeduje sve da bude kvalitetna turistička destinacija.
– Ideja kompleksa “Porto bono” je da ujedinimo francusku obalu i Costa Esmeraldu. Želimo velike vile i diplomatsko naselje. Imamo ambiciozan projekat i ideje, ogromne kuće sa velikim parkovima, citadelom, hotelima i restoranima i barovima. Projekat je samo ideja za sada i nije konačan, jer moramo da vidimo da li će ga biti moguće realizovati – kazao je Matteucci.
Prema njegovim riječima nastojaće da velike površine ostanu zelene i netaknute, ali za sada još nije precizirano koji će to djelovi biti. Vile će biti izgrađene od prirodnih materijala. Prostor koji će biti iskorišćen je dosta manji od onoga koji je planiran starijim projektom, jer će za gradnju biti iskorišćeno manje od 40%, ostalo će biti zelene površine, osim na dijelu gdje su planirani hoteli, koji zahtijevaju veću površinu, naveo je Matteucci.
On je dodao da bi vile bile građene u modernom i klasičnom stilu, na jedan ili maksimalno dva sprata, a od materijala bili bi zastupljeni staklo i kamen.
– Centar na kome će se odvijati život “Porto bona” imaće radnje, barove, restorane, koji bi trebalo da liče na stari grad Herceg Novi po izgradnji i konstrukciji. Hoteli takođe ne bi trebalo da budu gabaritni, glomazni, već da se uklope u ambijent i cjelinu, pojasnio je Matteucci.
Diplomatski dio Porto bona bio bi izgrađen po principu velikih evropskih gradova, na gornjem dijelu Luštice, gdje ima dosta mjesta i za izgradnju farmi, naveo je on.
– Šetalište bi bilo vrlo jednostavno, samo za šetnju, ispod vila, restorana, sa namjerom očuvanja zelenila. Predviđena je i jedna velika marina (Ponta od vesla) ili više manjih lučica, dodao je Matteucci.
Ono što je bitno za ovaj projekat jeste marketing i da se što prije dođe do zainteresovanih grupacija, kao i da se skrate birokratske procedure, koje danas uništavaju Italiju, istakao je italijanski dizajner.
– Posjetio sam Kotor i Budvu, ali ovdje ne želimo Budvu. Razgovarao sam sa nekima koji prodaju m2 po 2.500 eura, i to ne može tako. Menadžment u Orascomu prodaje m2 između 3 i 6 hiljada, i ja mislim da te cijene mogu biti i više ako se ustanove na pravi način, što nam i jeste cilj, zaključio je Matteucci.
Vd direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Nebojša Grgurević, zahvalio je Dušanu Radoviću Krušu koji je stupio u kontakt sa Matteuccijem.
– Naš gost iz Italije, Matteucci je jednu viziju pretvorio u glamurozan projekat koji treba da bude osnov za privlačenje direktnih stranih investicija, koje bi trebalo da omoguće pozicioniranje našeg grada na mapi svjetskih i turističkih investicionih destinacija, kazao je Grgurević.

Picerija i restoran

Dušan Radović Krušo je istakao da je bio zadivljen kada je prije nekoliko mjeseci čuo podatak da Opština Herceg Novi na Luštici ima 20 miliona kvadrata sopstvene zemlje, plus morsko dobro. To je jedan ogroman potencijal koji nije teško valorizovati, jer postoji način da se privuku strani investitori. Ako dovedemo svjetsku elitu napravili smo imidž grada što je veoma važno. Za investicije je to najvažnije – ustvrdioje Radović.
On je podsjetio i na prednosti projekta „Evropska prijestonica kulture” za kjoji će konkurisati Herceg Novi.
– Tu titulu prvi put ima šansu da dobije neko izvan EU, sa Balkana. Herceg Novi ima pobjednički tim i 99% odsto da će je dobiti. U tom trenutku mi više nismo neka rupa na Balkanu već postajemo “fensy” mjesto Evropske unije. Paralelno sa ovim projektom planiramo da napravimo i platformu za investicije. Ako uspijemo da valorizujemo samo 6 miliona kvadrata zemlje na Luštici sa po 150 eura po kvadratu to je skoro milijarda eura -naglasio je Radović.
Projektom „Porto Bono” zahvaćeno je 750 hektara, uglavnom opštinske zemlje, što je samo trećina onoga što pripada Novom na Luštici.
Na veoma posjećenoj prezentaciji čulo se da su obavljeni razgovori sa investitorima iz Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pokazali interesovanje za ovu ideju. Čulo se takođe da ni voda i struja neće biti problem, a sa unutrašnje strane poluostrva biće izgrađena brza saobraćajnica koja će povezivati sve razvojne projekte, kojih je, samo sa hergnovske strane Luštice, šest.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code