Prigodnim programom biće obilježen vijek od pobune mornara u Boki

Prigodnim programom biće obilježen vijek od pobune mornara u Boki

11
Podijeli

U organizaciji Ministratsva evropskih poslova održan je konstitutivni sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja jubileja pobune mornara u Boki Kotorskoj.

– Imajući u vidu da se početkom februara 2018. navršava jedan vijek od poznate pobune mornara u Boki Kotorskoj, veoma značajnog događaja za nacionalnu i evropsku istoriju, dogovorena je dalja saradnja na izradi, koordinaciji i sprovođenju idejnog programa proslave sto godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, navodi se u saopštenju.

Picerija i restoran

Kako bi se prigodno obilježio ovaj Jubilej i odala počast mornarima koji su pobunom ustali protiv rata koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska, članovi organizacionog odbora su razmotrili organizaciju niza naučnih i kulturnih događaja koji će se sprovoditi u više crnogorskih gradova.

– Programom će biti obuhvaćena organizacija međunarodnog naučnog skupa, svečana akademija, izdavanje prigodne poštanske marke, snimanje dokumentarnog filma, organizovanje izložbe, nastupi Bokeljske mornarice i druge aktivnosti kojima će se obilježiti ovaj važan jubilej, navodi se dalje u saopštenju.

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a učestvovali su ministar kulture Janko Ljumović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, potpredsjednik Oštine Kotor Branko Nedović, predstavnice opština Herceg Novi i Tivat, Tamara Vujović i Ana Ivanović, komandant Mornarice i kapetan bojnog broda Darko Vuković, prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Živko Andrijašević, savjetnica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević i PR kompanije Azmont Investments Adrijana Husić.

11 Komentari

 1. @ Novi, mislim da interesno udruženje, da se “modernije” izrazim je nastalo prije par vijekova kao udrženje pomoraca grada Kotora i to još iz vremena Mletačke republike. I samo jedno pitanje, Da li su se pripadnici Bokeške mornarice bar jednom, dok je Boka bila pod Austrougarskom, na bilo koji način pobunili protiv te monarhije? Ja ne znam, pa vas zato pitam. Ako jesu, onda imaju kredibilitet da učestvuju u planiranoj manifestaciji povodom 100 god. od Pobune mornara na ratnnim brodovima te monarhije. Ako nijesu, onda bi njihovo prisustvo bilo folklor. Djed moje supruge, rođeni Istranin, bio je podoficir na jednom od tih brodova i učesnik u pobuni. Jedan je od mnogih uhapšen i u prvom suđenju osuđen na smrt, a na dugom pomilovan, ali osuđen na višegodišnju robiju. Padom AU monarhije, prešao je u ratnu mornaricu Kraljevine Jugoslavije i dobio isti čin koji je imao u mornarici AU, i stekao penziju. I ja sam star čovjek i nešto znam iz priča te familije. Što se tiče herojstva sa ratnih brodova, Boka Kotorska ima sa čime da se diči. Svi znaju za heroje Spasića i Mašeru.

  14
 2. Čitajući komentare povodom obilježavanja 99-te godišnjice od Pobune mornara u Boki Kotorskoj, posebno me zaintrigirao komentar “Jovane”. Ona govori o mornarima Boke Kotorske, kao da su bokokotorski mornari digli pobunu, pa se vidi da joj istorija nije baš bolja strana. Tog 1 februara 1918g. na ratnim brodovima Austrougarske pobunili su se mornari koji su služili toj državi, a u to vrijeme je i Boka Kotorska bila pod Austrougarskom. Da li neki Bokelj nosio austrougarsku uniformu to ne znam, ali ta se pobuna ne može vezivati za, kako bi G-in Miloš Milošević rekao, “bratovštinu Bokeške mornarice”. Ta “bratovštvina” nema nikakve veze sa tom pobunom. Zato stalno postrojavanje odreda Bokeške mornarice prilikom obilježavanja ove godišnjice nije primjereno. Vojska Crne Gore treba da da “počasnu četu i ispali počasni plotun”. Mornari koji su se “digli na ustanak” protiv Austrougarske su pretežno bili Slovenci, Hrvati i Česi i nekoliko njih je osuđeno na smrt i streljano. Učite istoriju na pravi način, a ne kako vam gazde kažu.

  17
  1
  • Tačno je da su ustanici mahom, a pogotovo njihove vođe, bili Slovenci, Dalmatinci i Česi, ali ne vidim u čemu je problem da im Bokeška Mornarica oda počast svojim postrojavanjem.

   11
   5
   • Bili su prvi uz Lovcen kada je Austrougarska napala Crnu Goru, poslije im je najbolji bio kralj Aleksandar, pa Tito a sad se kunu u ovu vlast. Uvijek kako vjetar puva.

    • Bili uz Lovcen 1916 kad je okupirana CG i kad je kralj Nikola pobjegao. ,bili na Trojici 1918 kad su streljani mornari.
     1989 bili na doceku posmrtnih ostataka kralja Nikole.
     1930-tih sa crvenim tepihom postrojeni na rivi Pine u Tivtu docekali kralja Aleksandra.
     1941 na istoj rivi isti tepih i skoro isti personalni sastav docekuju italijanske okupatore.
     1945 ista riva Pine isti tepih skoro isti personalni sastav docekuju Partizane i ubrzo J.B.Tito postaje pocasni Admiral.
     Takodje i sada neki clanovi vlade i DPS su pocasni clanovi,B.Mornarice.

   • Problem je u tome sto Bokeska Mornarica bastini tradiciju Austro-Ugarske kojoj su bili lojalni i u cijim redovima su jurisali na Crnu Goru uz lovcenske sepertine 1916.
    Takodje bili su na streljanju pobunjenih mornara u Boki 1918 povise Kotora kao lojalni pripadnici onih koji su streljali te mornare.
    Takodje nedavno su bili na otkrivanju spomen ploci (100 godisnjica)na Prevlaci poginulim austro-ugarskim mornarima u bici na Otrantu 1917 pod komadantom Hortijem koji je u II sv.ratu bio poznati madjarski fasista zlocinac.
    Aktivni su svake godine kad je godisnjica streljanja mornara a nema ih na primjer na godisnjicu 17-apr-1941 kad su PBB Spasic i Masera digli u vazduh razarac Zagreb u tivatskom zalivu da nebi pao u ruke okupatoru.
    Upravo tih aprilskih dana ’41 Bokeljska Mornarica postrojena na rivi Pine u Tivtu pozdravljala je italijanske okupatore povikom “benvenuti soldati”.

   • Nisu definisali da li organizuju prigodan program povodom obiljezavanja 100 godina od “Pobune mornara u Boki” ili 100 godina od “Gusenja pobune mornara u Boki”
    Austro-ugarska je ugusila tu pobunu a B.Mornarica je bila ne strani Aistro-ugarske a ne na strani Pobunjenih Mornara.

    • E bravo za komentar!
     Inace, sama pobuna je prvenstveno nastala kao socijalna zbog losih uslova u KuK mornarici, poslije su je istoricari “kitili” u skladu sa dnevno-politickim potrebama.

Ostavite komentar

*

code