Prijavite se za “Camellia Trophy” u Stolivu: Drvene barke priznati kao kulturno...

Prijavite se za “Camellia Trophy” u Stolivu: Drvene barke priznati kao kulturno dobro

0
Podijeli

U okviru tradicionalne „Fešte kamelija“ Udruženje Kamelija iz Stoliva i Mjesna zajednica Stoliv organizovaće u nedjelju, 15. jula, manifestaciju „Camellia Trophy 2018“, čiji je zadatak promocija i očuvanje drvenih barki i tradionalnih vrijednosti Boke.

Ova manifestacija, koja se već osam godina uspješno organizuje obično krajem aprila, ove godine je pomjerena za jul zbog turističke sezone, kaže za Radio Jadran predsjednik Upravnog odbora Udruženja Kamelija, Romeo Mihović.

Picerija i restoran

– Program je osmišljen tako da u centru pažnje budu drvene barke kao element naše maritivne kulture i tradicije i od kojih su na ovim prostorima ljudi živjeli. Nastojimo da na svaki način ukažemo da barke treba očuvati – objašnjava Mihović.

Zvaničan program počeće okupljanjem ribara sa drvenim barakama na glavnom stolivskom mulu. Slijedi ribanje u akvatorijumu ispred Stoliva. Ribaće se u trokutu Perast, Stoliv i Orahovac, nakon čega je povratak na mulo gdje će se mjeriti ulovi.

O sigurnosti učesnika brinuće Lučka kapetanija, kako ribari ne bi izlazili na plovni put zbog velike gustine pomorskog saobraćaja u ovom periodu.

U 10 časova je zakazan defile barki i trka na veslima sa drvenim barkama. Nakon toga slijedi netakmičarski, samopromotivni nastup gondolijera, jedriličara i kajakaša. Mihović poziva sve zainteresovane da učestvuju i pokažu svoje vještine.

U 11:30 časova biće upriličeno svečano proglašenje najuspješnijih takmičara i dodjela trofeja za najbolje u ribanju i trci barkama.

Nakon proglašenja pobjednika, centralna fešta se seli u baštu Doma kulture u Stolivu, gdje će učesnici i gosti imati priliku da se druže uz zabavni program uz mediteransku muziku, a domaćini će služiti ulovljenu ribu i vino.

Manifestaciji će prisustvovati i majstori pomalo zaboravljenih vještina, kao što su kalafati koji će prenositi stručna iskustva o reparaciji barki. Osim toga, ribari će svim zainteresovanim demonstrirati kako se pravilno priprema oprema za ribanje, vezuju udice, kako se pravilno vesla i čisti riba…

Udruženje Kamelija sljedeće godine slavi vijek postojanja, a zadatak im je zaštita prirodnih i kulturnih znamenistosti Stoliva. Članovi ove organizacije pokrenuli su i inicijativu za pružanje boljih uslova vlasnicima drvenih barki, jer kako Mihović kaže, održavanje barki je veliki trošak.

– Pokrenuli smo inicijativu da se drvena barka prizna kao kulturno dobro na ovim prostorima i da ima status dobra koje bi bilo oslobođeno plaćanja poreza prilikom svakogodišnje registracije, već bi trebalo da se samo jednom registruje i da to važi dok je god barka u plovnom stanju  ističe Mihović.

Osim drvenih barki, pravo učešća na „Camellia Trophy“ imaju i drvene spolja plastificirane barke, a prijave i dodatne informacije su na broj telefona 069/644-506.

Pokrovitelj manifestacije je Turistička organizacija Kotor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code