Prijavite se za picigin do 8. februara

Prijavite se za picigin do 8. februara

3
Podijeli

Prijavljivanje za staru primorsku igru “picigin” počelo je danas i trajaće do 8. februara. Picigin će ove godine, drugi put, biti održan u sklopu Praznika mimoze, u subotu 10. februara, na kupalištu ispod starog dijela Instituta, od 11 h.

Broj prijava nije ograničen, a neophodno je da ekipa broji 5 članova. Ekipe će se ocjenjivati u 3 kategorije: najbolja ekipa u cjelini, najatraktivniji individualni potez i najatrkativnija ekipa.

Picerija i restoran

Zainteresovani prijave mogu podnositi u prostorijama JUK Herceg Festa, u Dvorani Park, ili na e-mail jukhercegfest@gmail.com

Biće to atraktivno takmičenje  u igri, koja traje na ovim prostorima, tačnije od Zelenike do Splita i Zadra, od 1908. godine. Kolijevka picigina je Split, gdje se igra tokom cijele godine.

Novljani su prije 8 godina obnovili ovu autentičnu i atraktivnu igru s malom loptom u plićaku, s početka 20. vijeka. Njome su, izvodeći razne figure, da bi spriječili da loptica dodirne more, nekada osvajali ženska srca.

Grupa novskih entuzijasta je osnovala NVO Picigin. Bili su 2011. godine prvaci Jadrana u Splitu, gdje su tri puta učestvovali u nadmetanjima.

Suština cijele igre je ne dozvoliti da loptica dodirne površinu mora, što je često veoma teško i izazovno. Igrači su podijeljeni u petočlane ekipe. Da bi održali lopticu u vazduhu, prave parade, neobične, šaljive, atraktivne, skokove, od kojih nekada i „zastaje dah“.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code