“PRIKAZANJE” BOGORODICE U ĐENOVIĆIMA?!

“PRIKAZANJE” BOGORODICE U ĐENOVIĆIMA?!

192
0
Podijeli

Na bagremu u Đenovićima kod groblja, nakon što je prevršeno prije dva mjeseca, da bi se obnovilo, kako tvrde mještani, na presjeku se ukazao lik Bogorodice.

Drvo je već ograđeno, a prolaznici povremeno ostave cvijeće kada svrate da se i sami uvjere u priču koja je stigla i do naše redakcije, sa molbom da fotografišemo ovu neobičnu pojavu.
Na presjeku zaista jeste vidljiv “crtež”, ali da li je stvarno riječ o liku Bogorodice, teško je utvrditi.
Bagrem je veoma stara biljna vrsta, postoji predanje da je od grana i lišća bagrema bio načinjen vjenac na Hristovoj glavi. To je bagremu davalo poseban značaj. Kod Arabljana drvo bagrem koristilo se kao građa za tron i krunu samog Spasitelja.
Smatralo se da su bodlje na granama bagrema simbolizovale zrake Sunca, kao i na samom Hristovom vjencu.
Za onog ko je posjedovao nevinost, nepokvarljivost, sunčanu toplinu i svjetlost, osobine koje prema drevnim vjerovanjima posjeduje bagrem govorilo se da će postati besmrtan.
Prema takođe drevnim predanjima, od bagremovog drveta je napravljena Noina arka, jer bagrem simbolizuje sveto i nepodmitljivo znanje. U zapadnoj masoneriji, bagrem predstavlja zalog uskrsnuća i besmrtnosti.
Bagremu su se u prošlosti pripisivala svojstva koja je naučno nemoguće potvrditi. Vjerovalo se da ne može istrunuti i da je stablo zlatne svjetlosti. Bagrem je u Kini stablo sjevera i zime, a na Orijentu ga smatraju pustinjskom mimozom. Kažu, da ko uspje spoznati bagrem, on će steći inicijacijska znanja kojima se dolazi do otkrića Tajne.
Međutim, postoje neka vjerovanja o ovom stablu koja su drugačija, te da to nije dobro drvo, pa se zato nije sadilo u blizini kuće, jer bi, navodno, udario grom u kuću koja ima posađene bagrem. Takođe, i kada bi svatovi dolazili po mladu s barjacima, nikako nisu smjeli da spuste barjak na bagremovo drvo na svom putu do mladine kuće.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code