Priključite se prvom sajmu domaće trpeze i tradicionalnih jela zaleđa

Priključite se prvom sajmu domaće trpeze i tradicionalnih jela zaleđa

2616
4
Podijeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U nedjelju, 19. juna u dvorištu ispred crkve Sv. Jovana na Kamenom, od 17 do 20 sati biće organizovan prvi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa. Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novi i MZ Kameno-Žlijebi, a u saradnji sa Opštinom Herceg Novi.

Učešće na sajmu je besplatno, a izlagač dobija svoj banak. Izlagači mogu biti fizička ili pravna lica koja se bave poljoprivredom, odnosno stočarstvom na teritoriji opštine Herceg Novi i imaju sopstvene proizvode, te ne mogu biti preprodavci.

Picerija i restoran

Uz ovu osnovnu, postoji i druga kategorija, a odnosi se na štandove gdje nema izloženih poljoprivredno-stočarskih proizvoda, već samo domaća jela i pića, spremljena od lokalnih namirnica, na tradicionalni način. Ovi izlagači mogu biti privatna ili fizička lica sa područja opštine Herceg Novi, ali se ne moraju i sami baviti poljoprivredom i stočarstvom.

Prijave se primaju svakog radnog dana, zaključno sa 9. junom četvrtak do 11 h, na e-mail zeljko.starcevic@hercegnovi.me  ili fiksni telefon Agencije Orjen: 321-600 (od 08 do 11h) a uz ime, odnosno firmu, treba ostaviti kontakt telefon i navesti vrste i količinu proizvoda. Prijava postaje validna dobijanjem pozitivnog odgovora 10. juna (petak), do 15 h.

 

Raste zanimanje turista za tradicionalnim domaćim jelima

 

Domaća trpeza je jedna od vrijednosti koja znatno doprinosi opštem kvalitetu turističke ponude jedne regije. To do sada Herceg Novi nije dovoljno iskoristio i ponudu bazirala na uvoznoj hrani iz raznih dijelova svijeta, sa vrlo malo autohtonih proizvoda.

Sa druge strane, primjetne su tendencije u razvoju turizma na globalnom nivou ka sve većoj tražnji domaće hrane i tradicionalnih jela. Uniformna industrijska proizvodnja i standardizovan ukus više nisu prednost. Današnji turista želi da okusi za njega nešto sasvim novo.

Hercegnovsko zaleđe ima veliki potencijal za razvoj, jer jeftinija industrijska hrana u ovom slučaju nije prava konkurencija.

– Predstojeći sajam je prilika da pokažemo na licu mjesta, u samom zaleđu, šta mi to konkretno imamo od domaćih proizvoda i tradicionalnih jela, odnosno da dodatno podstaknemo interesovanje turističkih subjekata, hotela, restorana, konoba, ali i turista, kao i samih Novljana za ovu temu. Herceg Novi se sa ovakvim i sličnim aktivnostima pozicionira i kao turistička gastro-destinacija sa raznolikom ponudom. Manifestacija se u ovoj početnoj, pionirskoj fazi, oslanja, koliko na određenim materijalnim sredstvima, toliko na entuzijazmu i na dobrovoljnom radu – napominju organizatori.

Tokom trajanja sajma biće organizovan raznovstan i zabavan program, a pred kraj će biti dodijeljena i priznanja najboljim izlagačima.

4 Komentari

  1. Kao izdavaoc privatnog smještaja Vam upućujem iskreno oduševljenje ovom idejom i molim Vas da shodno mogućnostima organizujete iste i slične događaje tokom cijelog ljeta.

Ostavite komentar

*

code