Prilikom sadnje oprezno sa upotrebom hemijskih sredstava i tretiranjem zemljišta

Prilikom sadnje oprezno sa upotrebom hemijskih sredstava i tretiranjem zemljišta

3
Podijeli

Na javnim zelenim površinama, ali i u privatnim đardinima uveliko je u toku proljećno čišćenje – orezivanje biljaka, uklanjanje korova, ali i sadnja dominantnih povrtarskih kultura – paprike, paradajza i krastavca.

Riječ je o kulturama na kojima prezimljavaju štetočine i bolesti na korovskim biljkama, pa je stoga neophodno ukloniti sav korov na mjestu sadnje, za šta je najbolje koristiti mehaničke mjere, objašnjava savjetnica za biljnu proizvodnju u Savjetodavnoj službi u Herceg Novom, Mileva Marić.

Picerija i restoran

“Takve biljke bi trebalo iščupati ili pokositi, ali nikako ne koristiti hemijske preparate tipa herbicida, jer se njihov ostatak poslije manifestuje u samom proizvodu. Krompir i luk su posebno podložni napadu zemljišnih štetočina – žičnjacima, rovcima, podgrizajućim sovicama, pa je za njih preporučljivo korišćenje zemljišnih insekticida”, pojasnila je Marić.

U prodaji se od ovih preparata nalaze Forse i Galatila radar verusus, koji se u zemljište ubacuju za vrijeme sadnje. Zbog toga se, međutim, takav mladi luk i krompir mogu korsititi samo kada dođe vrijeme vađenja, objašnjava ona.

Kada je riječ o luku, njega na ovom području najviše napada lukova muva, pa se ovi preparati koriste i za luk, mada se za njega u fazi listanja mogu koristiti hemijski praparati koji se nanose prskanjem, ali se ni takav luk ne može koristiti kao merkantilni.

U novskom zaleđu je uveliko počela sadnja krompira, ali su poljoprivrednici, uglavnom, upoznati sa upotrebom hemijskih sredstava i tretiranjem zemljišta zemljišnim instekticidima:
“Kad je riječ o krompiru, obavezna je zaštita od plamenjače koja dugi niz godina uzima danak naročito kad je vrijeme vlažno, mada, to prošle godine recimo nije bio slučaj”, kaže ona.

Nakon sadnje poželjno je da poljoprivrednici obave tretiranje nekim blažim fungicidom, poput bakarnog preparata, jer biljka mijenja ambijent, pa je to perventivna zaštita od raznih vrsta pjegavosti.

Svaka kutura ima dominantnog štetočinu, a u ovom periodu najaktivnija je biljna vaš, koja najviše napada citruse, ukransno bolje, i ruže.

“Uz nju, veoma je prisutan šimširov moljac na kojeg se poljoprivrednici dosta žale, a zbog neadekvatne zaštite mnoge stabljike su već propale” – upozorava Marić.

Najbolja zaštita je sredstvo pod nazivom Avaunt, a mogu se koristiti i organofosfati kojima se dodaju regulatori rasta. Za biljne vaši postoji veliki spektar preparata poput Kalista, Alkazara, Konfobroa i slično. Budući da se agrumi nalaze u fazi cvjetanja, iz Savjetodavne službe preporučuju da se zaštitni preparati koriste po završetku ove faze.

3 Komentari

  1. zdravi krompir sa krusevica zagnjojen kokosim izmetom od farme sa kamenog prskan prepatatima za ubijanje korova i kosta dosta skuplje a kad ga skuvas pojave se crne tacke

  2. Ništa oprezno bez EU,a i onda s obzirom na sve biće gadno.Ima li ko da bi radio u baštinu osim nepismenih baba i đedova? Čast pojedincima .

Ostavite komentar

*

code