Primarius Dr Sci med Zorana Đaković, dermatovenerolog: Lijepa koža i nakon ljeta

Primarius Dr Sci med Zorana Đaković, dermatovenerolog: Lijepa koža i nakon ljeta

11
Podijeli

Poslije dugotrajnog izlaganja suncu, preplanula koža lica i tijela, ubrzo blijedi, izgleda umorno, često je isušena, iritirana, i opuštena. Na licu se pojavljuju kako tamne mrlje, tako i potpuno nove bore.

Sve navedene promjene posljedica su dejstva sunčevih zraka koji oštećuju kožu, pa ona prestaje sa proizvodnjom kolagena i elastina, što je posebno problematično ako uzmemo u obzir da se oštećene ćelije teško obnavljaju. Iz tog razloga koži je poslije ljeta neophodna dodatna njega kako bi se oporavila u nadolazećim jesenjim danima.

Picerija i restoran

Najvažniji zadatak u ovom periodu jeste povratiti balans vlažnosti i masnoće u koži. To se može učiniti i kod kuće upotrebom pilinga za lice i tijelo, kao i korišćenjem hidratantnih krema, seruma i maski na bazi hijaluronske kiseline, fosfolipida, esencijalnih masnih kisjelina, vitamina E, vitamina C, kao i drugih sastojaka koji su deficitarni u koži.

U dermato-kozmetološkim centrima mogu se obavljati i složenije obnavljajuće procedure, kao što su hemijski piling lica i mezoterapija lica i tijela.

Mezoterapija je metoda kojom se hranljive, vitaminske i osvježavajuće supstance, tankim iglama ubacuju duboko u kožu, što pomaže da se ona regeneriše i revitalizuje nakon oštećenja koje je pretrpjela tokom ljeta.

Mezoterapija se radi najčešće u dermatološkim ordinacijama, a njena uspješnost umnogome zavisi od edukovanosti mezoterapeuta i kvaliteta upotrebljenih preparata.

Do posjete vašem izabranom dermatologu veoma je bitno:
Prvo, izabrati adekvatne sapune za pranje – koristite sapune ili gelove za lice i tijelo koji uspostavljaju pH balans kože i koji je dodatno ne isušuju.

I dodatno, ne zaboraviti i u ovom periodu unošenje dosta tečnosti, najbolje vode i to do dva litra dnevno. Voda pomaže detoksikaciji organizma, a najbolji je saveznik zdrave i zategnute kože.

11 Komentari

 1. Dr.Djakovic zasluzuje sve pohale kao lekar i kao humanista…majksimalno posvecena svom poslu i pacijentu.zahvalhujuci njojj uspela sam da se izlecim i imam ponovo divnu i zdravu kosu.Naravno proces lecenja je takav da zahteva vreme ,strpljenje , redone kontrole,konsultacije nekad i terapijjska odrzavanje ali je to sve u svrsi ponovnog rasta kose.Dakle Doktorrka je vrhunska i toplo je preporucujem

 2. Veoma sam se iznenadio kada sam procitao tekst doktorke Djakovic na ovom portalu. Bio sam njen pacijent pre nekoliko godina u Beogradu. Uspesno me je izlecila od jedne vrste infekcije na kozi glave koju je pratilo jako opadanje kose. Doktorica je vrhunska!

 3. Uz duzno poštovanje svih strucnjaka, Pronasol Saljicev, prije i poslije suncanja. Prirodan i savrsen preparat. Koza mekana, glatka, bez ikakvih terapija.

  5
  5
 4. Hvala redakciji Radio Jadrana na podatcima o ovoj dermatologiji. Dobro je kada makar i u Beogradu postoji neko ko nam može biti od koristi. Za sve ljude koji sumnjaju u prave doktore želim da poručim: Dabogda vam nikada i ne trebali, jer ako vam zatrebaju teško će te steći samopouzdanje za uspješno ozdravljenje. Do 1995 je bilo jako puno vrhunskih doktora u Herceg-Novom, a onda su počeli da isčezavaju. Vjerovatno ih je nužda natjerala da migriraju van Boke Kotorske.

  13
  1
 5. Da pijem dvije litre vode dnevno ne bi mi trebao ručak.Pitajte stare ljude koliko su jeli i pili dok su cijeli dan radili.Kažu da im je bilo koja voćka gasila žeđ ljeti dok ne dođu doma da pojedu supu.Zato pijem i jedem onoliko koliko mi organizam traži,a savjete ne primam,jer dva ista čovjeka na svijetu ne postoje.Savjetnici mnoge i dovedu do bolesti.Nego svi se bore da do para dođu,a što više para traži više i pameti.Ravnoteža je u prirodi zakon.

  6
  8
 6. E jadan li smo mi zapećak postali.
  Da nam dermatolog dolazi jednom mjesečno,ako dođe.
  Pa građani mole za kontakt.
  Anekada ih je bilo 5-6.
  U Vojnoj bolici najmanje dvoje.

  15
  1

Ostavite komentar

*

code