Početna Eco Primorske NVO ukazali delagaciji EU na sporna rješenja uređenja i upravljanja obalom

Primorske NVO ukazali delagaciji EU na sporna rješenja uređenja i upravljanja obalom

1

images_slike_gradovi_hn_zelenika_obalaPredstavnici primorskih NVO u sjedištu Delegacije EU razgovarali su o novoj zakonskoj regulativi, Nacrtu Zakona o Morskom dobru, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ZUPIO i Prostornog plana obalnog područja posebne namjene PPPNOP koji po ocjeni građana ugrožavaju prava privatne svojine.
Predstavnike NVO „Matice Boke“, Udruženja „Naše ognjište“, strukovne komore građevinskih inženjera Crne Gore i građana Primorja, Oliveru Doklestić, Ivana Starčevića, Božidara Čarmaka, Slobodana Boba Mitrovića i Ambru Deklić u sjedištu Delegacije Evropske unije u Podgorici primila je Annalisa Giansanti savjetnica za politička pitanja sa saradnicima.
Privatna imovina građana ugrožena je u prvom redu odlukama Vlade Crne Gore, naveli su iz Nvo sektora.
„Trend otimanja imovine nastavlja se eksproprijacijom koja je inkorporirana u zakonska rješenja vezana za urbanističke planove. Čitav plan prodaje resursa nacionalne imovine preko diskutabilnih zakonskih rješenja, stvaranje povoljne klime za prodaju investitorima je ustvari stvaranje „real estate supermarketa“ sa pečatom Ministarstva održivog razvoja i turizma – tvrde predstvnici više uduženja.
Čitava teritorija je isparcelisana i kategorisana za stambenu izgradnju, teritorija je predviđena za što veću građevinsku eksploataciju da bi se po modelu „budvanizacije“ ispunila sa betonom, zgradama, kondo hotelima, apartmanima za prodaju, bez obzira na nesagledive posljedice po životnu sredinu.
– Samo da pomenemo ulcinjsku Solana, ostrvo Sveti Nikola kod Budve, Buljaricu, Jaz, Miločerski park. Ukoliko ova zakonska rješenja prođu, Crna Gora će se suočiti sa masovnim gubitkom privatne svojine, ali i stotinama ekoloških devastacija i privatnih tužbi, kao i moguće gubitkom suvereniteta u velikom dijelu primorje zbog prodaje ogromni zemljišnih kompleksa državama oko Persijskog zaliva“, istakli su predstavnici primorskih NVO.
Oni su sugerisali Evropskoj komisiji da ne prisiljava po svaku cijenu Crnu Goru da usvaja nove zakone dok se za to ne steknu pravi uslovi i pripreme osnove za to. Novi setovi zakona uzdižu se iznad naroda i njegove volje, iznad vjekovnih vlasničkih principa domicilnog stanovništva, a favorizuju interese velikih investitora.
Mnogi zakoni su ili preuranjeni ili po sadržaju ne odgovaraju smislu ni EU a ni narodu u Crnoj Gori, posebno u pogledu upravljanja i življenja u zoni tzv. obalnih opština, od Ulcinja do Herceg Novog. PPPNOP služi ne da bi suzbio gradnju i nastajanje mrtvih zona stanovanja 10 mjeseci godišnje, već da bi stavio u funkciju preostale prostorne resurse, ali na način da njegove autohtone vlasnike liši prava ostvarivanja profita, korišćenja i upravljanja resursom prostora. Pod imenom javnog, zapravo se kriju interesi usko privatnog“, saopštili su predstavnici ovih primorskih NVO.
Predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori zahvalili su se predstavnicima NVO na informacijama i obavijestili ih da će o ovim pitanjima proslijediti relevantne informacije sjedištu EK u Briselu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code