Priprema za adaptaciju dijela Doma u Bijeloj za Dnevni centar

Priprema za adaptaciju dijela Doma u Bijeloj za Dnevni centar

1434
11
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_djeciji_dom_bijelaU Dječijem domu Mladost u Bijeloj očekuje se adaptacija jednog dijela prostorija za djecu sa smetnjama u razvoju. Tim povodom u Domu je boravio i arhitekta Branko Todorović, koji je zadužen za projektovanje svih Dnevnih centara u Crnoj Gori.

Rekonstrukcija i adaptacija Doma dio je procesa reorganizacije te ustanove. Biće aktivirana 4 nova programa, a jedan od njih je i “zbrinjavanje” djece sa posebnim potrebama.

Picerija i restoran

Početak radova, kao i predračunska vrijednost  za sada se ne mogu definisati, mada direktor Doma, Vladimir Delić, za Radio Jadran kaže, da rekonstrukcija prostorija i adaptacija mobilijara neće biti dugotrajna. Od početka radova sve bi trebalo trajati najviše mjesec i po. Senzorna soba već je stigla, a prioritet će biti  izgradnja pristupne rampe:

torta za osmjeh 23“Riječ o odjeljenju gdje su nam bila smještena djeca predškolskog uzrasta i bebe. To odjeljenje namijenili smo za dva servisa – prihvatilište za žrtve nasilja u porodici i Dnevni centar. Prihvatilište bi bilo sprat niže, a ovaj drugi dio na nekom visokom prizemlju.  Biće adaptirane velike 4 spavaće sobe, 2 dnevna boravka, 4 toaleta, dnevni boravak i malu mliječnu kuhinju”, naveo je Delić.

Riječ je o servisu za potrebe djece iz Dječijeg doma Mladost, a da li će u ovom Dnevnom centru biti premještena i djeca iz Dnevnog centra u Igalu, kako je ranije najavila ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, zavisiće od dogovora resornog ministarstva i lokalne samouprave, istakao je Delić.

“Prateći podatke Zavoda za socijalnu zaštitu i Centra za socijalni rad Herceg Novi, imamo informaciju da je nekoliko djece na čekanju za prijem u Dnevni centar. Mi smo naravano voljni da “otvorimo vrata” za tu djecu i da se tako dio kapaciteta prelije kod nas, a kakva će biti konačna odluka, ja na to pitanje ne mogu da odgovorim”, kazao je Delić.

 

U Dnevnom centru u Igalu “ni na nebu ni na zemlji”

 

Sa druge strane, još uvijek aktuelna direktorica JU Dnevni centar, Dragica Kosić ne krije razočaranje trenutnom situacijom u toj ustanovi. Ne zna šta će se sve događati. Deprimirana je činjenicom da su tri godine radili na projektnoj dokumentaciji za novi Dnevni centar u Sutorini, te da čitav projekat sada tapka u mjestu.

dragica kosic press 080316Ona je podsjetila i da je SO usvojila DUP za objekat budućeg Dnevnog centra, svjesna da je predračunska vrijednost radova skupa, ali kako i dalje ističe, drugog rješenja, osim novog objekta u Sutorini nije bilo.

Kosić  je navela da su prije par dana razgovorali sa svim direktorima Centara za socijalni rad i Dnevnih centara, kao i predstavnicima UNICEF-a. Čini se da će ključ razrješenja, ipak, donijeti ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, koja je prema Kosićkinim riječima, najavila posjetu Herceg Novom:

“Ako sam ja dobro razumjela, u Dom mogu djeca uzrasta do 18 godina. Naši korisnici su uzrasta od 7- 27, a imamo samo četvoro djece uzrasta do 18 godina. Njihovi roditelji su rekli da ne žele da njihova djeca borave u tom centru u Domu u Bijeloj“.

Ukoliko djeca iz Igala, po dogovoru ministarske i Opštine budu preseljena u prostorije koje će se adaptirati u Dječijem domu, Opština Herceg Novi će raskinuti Ugovor o zakupu bivše zadužbine Nikole Ukropine sa Dječijim vrtićem „Naša radost“, u kojoj su trenutno prostorije Dnevnog centra, potvrđeno je ranije našem radiju iz lokalne samouprave.

11 Komentari

 1. Dio zgrade za Dnevni centar, u redu, ali prihvatilište za žrtve nasilja u porodici, u okviru Dječijeg doma? Ono mora biti na lokaciji koja nije javna, u cilju zaštite žrtava.
  0  0
 2. Ako uzmemo u obzir sa sve projekte ove vrste radi Todorovic, logicno je za ocekivati isri kvalitet u Bijeloj kao i Sutorini. Da je u Igalu centar sa najboljim uslovima zaista nisam znao, jer uporno izjavljuju kako nemaju uslova i da im zato treba novi objekat u Sutorini. Mislim da bi trebalo pozdraviti ovakve projekte, a roditelji su mogli pricekati da se zavrse radovi, da to obidju i onda odluce sta zele ili ne zele.
  0  0
 3. @ Doktor
  Doktore “skontajte” da je ta prica malo slozenija od vaseg komentara i da je nisu dobro sagledali ni oni koji to su to trebali da urade.
  0  0
 4. Roditelji su rekli da ne zele da im deca borave u tom centru u Bijeloj? A zasto bi se gradila nova zgrada ako vec moze da se preuredi postojeca? Da ne bi putovali do Bijele? Ne kontam to. Roditelji traze novi dnevni centar i sad “ne zele da im deca borave” iako jos ni ne znaju kakvi ce uslovi biti.
  0  1

Ostavite komentar

*

code