Pristup Mamuli samo ovlašćenim licima

Pristup Mamuli samo ovlašćenim licima

21
Podijeli

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica ubuduće će biti onemogućen radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima, saopštavaju iz kompanije OHM Mamula Crna Gora.

Pogled na Mamulu sa Prevlake

„Razlozi za ovakvu odluku su višestruki, počev od najvažnijeg – preventivnog, jer na drugačiji način nije moguće obezbijediti sigurnost, u prvom redu posjetilaca, a potom ni lokacije. Već smo imali primjere devastacije onoga što smo uradili na ostrvu – od uništavanja zaštitnih poklopaca na bunarima i razmještanja i odnošenja kamene građe koja pripada tvrđavi do uništavanja postavljenih tabli i slično – navodi PR savjetnica kompanije OHM Mamula Crna Gora, Dragana Bećirović.

Picerija i restoran

Formalno-pravno ova komapnija je preuzela lokaciju, ima saglasnost za pripremne radove i elaborat o pripremnim radovima, što su zakonski uslovi za otvaranje gradilišta a samim tim i zabranu pristupa neovlašćenim licima, dodaje Bećirović.

„Odluka će biti na snazi sve do završetka radova. Kao što smo više puta saopštili, ostrvo i tvrđava će biti otvoreni za javnost i slobodan pristup nakon završetka rekonstrukcije i tu ne samo da neće biti ograničenja nego ćemo i sami podsticati posjete ostrvu. Kompanija će, kao i do sada, redovno informisati javnost o statusu radova na ostrvu uvažavajući opravdano interesovanja javnosti za progres našeg zajedničkog poduhvata“, ističe Dragana Bećirović.

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, OHM Mamula je u septembru prošle godine počela radove na pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrdjenja Mamula i pretvaranje u hotelski objekat visoke kategorije, sa istorijskom i memorijalnom galerijom.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa, tvrde u kompaniji.

„Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

Multidisciplinarni tim projektanata angažovanih na ovom poslu, vođen principom primjene minimalnih prostornih intervencija, pažljivo i promišljeno analizira sve segmente i složenost cjelokupnog objekta u namjeri da logiku njegove izvorne organizacije pažljivo i sa mjerom prilagodi novoj funkciji i vremenu“ – navode u saopštenju.

Projekat restauracije utvrđenja Mamula i ostrva Lastavica biće izvanredan primjer – kako po idejnom rješenju i načinu realizacije tako i po funkciji, koja će pored turističkog uključivati i kulturni i istorijski aspekt, uvjerava zakupac.

Zahvaljujući urađenim studijama – Projektu zatečenog stanja i Programu konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i istraživanjima dostupne istorijske i arhivske građe, kompanija OHM Mamula Montenegro posjeduje kompletnu dokumentaciju o utvrđenju i ostrvu koja postoji. Dio te dokumentacije svakako će naći mjesto u Mamula istorijskoj i memorijalnoj galeriji.

„Mjesto kao što je Mamula, njena prošlost i arhitektura predstavljaju jedinstveni biser. Naša težnja je da se sve nove funkcije na najbolji mogući način integrišu unutar postojećeg tkiva i da se kreira ambijent dostojan duha i vremena lokaliteta – poručuju iz OHM Mamula.

21 Komentari

 1. Milenko i nije baš bokeško ime. Uz dužno poštovanje, odakle god da je, ne može baš poznavati značaj Mamule za ovdašnji narod. Kako god, izgubili smo je.

  • MOJ MAESTRO ,ZATO JE NA VLASTI OPOZICIJA U HN JER YU NAVIKA SE TEKO ODRECI ALI I TOME CE BRZO DOCI KRAJ .ZIVJETI NA TUDJI RACUN I PRODAVATI PATRIOTIZAM RODOLJUBLJE I SVE OSTALE LAZOTINE OD 1945 PA NA OVAMO KROZ SKJ ,SNP ,DF ITD .JOS MALO I GOTOVO JE I TO.

   9
   2
 2. hvala Vladi Crne Gore, I pojedincima iz Herceg Novog koji su u državnom parlamentu izglasali ovu privatizaciju. Napokon mamula ce zasijati punim sjajem, dobit će mo jedan eminentan hotel na samom ulasku u naš zaliv koji će u mnogome uljepšati sliku grada. Dosta je bilo onih koji su pravili roštilje, kampovali na ostrvu i tako ružili izgled ostvra pa i samog crnogorskog turizma. Sramota je da putnici sa jahti gledaju takve prizore dok idu ka našim portovima, ipak smo mi jedna moderna turistička destinacija.

  25
  34
  • Po tvome bi mogli pomalo i mi da selimo a da dodju ovi tvoji investitori na nasa imanja i da im je ljepsi pogled!!!
   Jadnog komentara, da ne moze jadnijeg!!!

   24
   13
  • ajde botine iskulirajte malo. Malo je sto ste nam uzeli ostrvo, sad nam jos treba da nam sendvicari odje prave kerefeke kako bi poboljsali PR ovima sto grad u sred konc logora hotel. Cush rostiljima ruznili izgled ostrva.

   16
   7
  • Sta buncash?? Gradjani koji su posli da vide svoje kulturno dobro su sramota za jahtase? Djeca nasa koja imaju prilike da vide prirodno staniste galebova, da cuju tisinu i odmore od kicha i shunda iz grada, vide cisto more?? Sta smo mi gradjani drugog reda? Tako nam i treba kad postoje botine kao sto si ti. al mozda smo mi drugog reda, al takvi kao ti ne zasluzuju ni vise nego da jahtasima peru noge za male pare

   24
   7
 3. Od sada pa do “ko zna kada” cemo rijetko biti u prilici da stupimo na Mamulu, mozda samo na neku zvanicnu posjetu “boraca” ili sl.

  25
  7
 4. Napokon zabrana za bahate alkose i drogase sto tuda ljeti prave rusvaj hvala vladi sto nas spasava sto ce tu da se napravi nesto lijepo a ne leglo narkosa i alkosa i smeca

  25
  41

Ostavite komentar

*

code