Privrednici apeluju da se pripreme za narednu sezonu završe do marta

Privrednici apeluju da se pripreme za narednu sezonu završe do marta

913
1
Podijeli

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore je pozvao nadležne institucije da sve poslove za pripremu naredne ljetnje turističke sezone završe do kraja marta, kada dolaze prvi kruzeri i čarteri, te da se do tada okončaju svi građevinski radovi, odnosno otvore sve putne komunikacije prema boravišnim i izletničkim odredištima.

privredna-komora-okrugli-sto-171116Privrednici su ponovili zahtjev da se ne planira otvaranje privremenih objekata u neposrednoj blizini stalnih turističkih kapaciteta, kao i da se turistički aranžmani ne prodaju na šetalištima, već da se to isključivo čini u nadležnim agencijama.

Picerija i restoran

– Potrebno je posebno povesti računa o ispunjenosti standarda i higijensko-tehničkih uslova u objektima koji se bave pripremom hrane i pića. U mjeri mogućeg, kroz planiranje na državnom i lokalnom nivou, potrebno je zaustaviti ekspanziju privremenih objekata sa sumnjivim urbanističko-tehničkim uslovima za bavljenje ovim poslovima – rekao je predsjednik Odbora, Dragan Purko Ivančević.

Zatraženo je da se donese Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u turizmu i da se u to, te u donošenje drugih akata za pripremu sezone, uključi Privredna komora, odnosno članovi ovog Odbora, da bi rezultati u ovom dijelu bili unaprijeđeni.

Privrednici zahtijevaju da se obezbijedi sprovođenje Zakona o zaštiti od buke koja je prepoznata kao najčešći uzrok plaćanja turistićkih penala zbog nezadovoljstva turista.

Na nivou lokalnih uprava potrebno je hitno formirati odbore za pripremu turističke sezone. Lokalne turističke organizacije treba da upravljaju destinacijskim menadžmentom i time doprinesu većem kvalitetu ponude njihovih sredina.

– Od buduće Vlade očekujemo da konstituiše posebno Ministarstvo za turizam kako bi turistička privreda bolje i efikasnije rješavala probleme kroz institucije sistema i upravljala proizvodom ove djelatnosti na kvalitetniji način – naglasio je Ivančević.

Branko Diki Kažanegra iz TA Adria DMC je zatražio je da komunalna preduzeća, Elektrodistribucije, muzeji, Nacionalni parkovi, luke i druge slične organizacije cijene svojih usluga formiraju ne u sezoni, već godinu unaprijed, kada se ugovaraju turistički aranžmani.

Zamjenik direktora JP za upravljanje morskim dobrom Rajko Mihović kazao je da je otpočeta gradnja 15 novih kupališta, a da ih je najviše u Herceg-Novom i Kotoru. Izdvojili su 1,5 miliona za pripremu sezone, najviše za izgradnju šetališnih staza u Risnu, Ulcinju, Herceg-Novom i drugim primorskim gradovima.

Predstavnik resornog ministarstva, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević je naveo da se u kontinuitetu radi na unapređenju zakona i planskih dokumenata, te razvoju novih oblika turističke ponude i to su mjere koje daju efekat o čemu, između ostalog, govore sve veći prihodi u ovom sektoru.

– U posljednjih 10 godina kontinuirano unapređujemo ponudu naše turističke destinacije. Očekujem da će problemi koje srijećemo iz godine u godinu tokom naredne sezone biti u manjem obimu – saopštio je Petričević.

Govoreći o promociji predstojeće zimske sezone, direktorka NTO, Željka Radak Kukvačić je rekla da planinski centri imaju raznovrsnu ponudu ali da je potrebno dalje raditi na njenom razvoju kako bi što manje zavisila od vremenskih uslova. Ona je apelovala da se uredno održavaju putni pravci prema ski centrima, očekujući podršku lokalnih uprava.

1 komentar

  1. eto,pameti i savjetnika nikad dosta,a rezultat vazda isti,jer oni koji dijele savjete nijesu nikad konkretno radili.Pokažite nam kako se to priprema sezona,pa da svi znamo.
    0    0

Ostavite komentar

*

code