PRIVREDNICI TRAŽE DA IZVOĐAČ BOLJE ORGANIZUJE GRADILIŠTA KOLEKTORA

PRIVREDNICI TRAŽE DA IZVOĐAČ BOLJE ORGANIZUJE GRADILIŠTA KOLEKTORA

140
0
Podijeli

Interes lokalne uprave i svih hercegnovskih privrednika je da izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže bude što kvalitetnije završena do maja, rečeno je na današnjem sastanku rukovodstva Opštine sa ugostiteljima i hotelijerima.

Susret je održan na inicijativu privrednika, jer smatarju da dobru postsezonu u Herceg Novom narušava početak građevinskih radova na kolektoru.
Uz izvinjenje i uvažavanje primjedbi gostiju i turističkih poslenika, predstavnici Opštine, na čelu sa predsjednicom Natašom Aćimović, naglasili su da se značajna investicija vrijedna 18,5 miliona eura mora završiti, a da su u lokalnoj upravi oprezni i maksimalno posvećeni praćenju realizacije.
Kako je kazao potpredsjednik Opštine Dragan Janković, bilo je predloga da se radovi odlože do 1. oktobra, ali izvođač je insistirao na onome što stoji u ugovoru, da počnu 15. septembra. Svaka izmjena bila bi finansijski štetna za Opštinu i uticala bi na dinamiku izvođenja radova.
Prema sadašnjem dinamičkom planu, posao bi trebalo da bude završen i teren vraćen u pređašnje stanje do aprila 2016. godine. Prioritet je sada dionica Forte Mare – Meljine, na kojoj su dvije pumpne stanice i 100 metara kolektora koji se moraju staviti u funkciju do 31. decembra, kada će biti gotovo postrojenje za preradu otpadnih voda u Meljinama.
Paralelno se rade i ostale dionice duž hercegnovske rivijere, a na terenu su radnici kompanija „Milenium”, „Alb-Star”, „CMC” i „Tangenta”.
Privrednici su saglasni da radovi treba da budu završeni, ali imaju primjedbe na organizaciju gradilišta i odnos podizvođača prema mještanima.
Po mišljenju ugostitelja sa Savine Nikole Vujačić, radove nije trebalo obustaviti, već prvo početi na lokacijama gdje bi šteta po ugostitelje bila manja. Njihov je zahtjev da se sada omogući prolaz šetalištem pored radilišta.
„Tražimo samo da se oslobodi makar metar staze, da možemo proći kao ljudi, i da taj dio bude osvijetljen”, rekao je Vujačić.
Savo Damjanović iz Baošića istakao je da privrednici ne žele i ne mogu obustaviti radove, ali predlaže da Opština delegira osobe koje će stalno pratiti stanje na terenu kako bi se posao obavljao kvalitetnije.
Predstavnici lokalne uprave upoznali su privrednike sa planom izvođenja radova duž rivijere, kako bi znali u kom periodu će mašine biti pred njihovim objektima. U dogovoru sa izvođačem i Komunalnom policijom radiće se na tome da negativni efekti po turističke radnike budu što manji, a na sedmičnim progres sastancima pratiće se dinamika izvođenja radova. Opštinsko rukovodstvo i privrednici saglasni su se da značajnu ulogu u kontaktu građana i lokalne uprave i praćenju radova treba da imaju i mjesne zajednice.
Opštinsko rukovodstvo pozdravilo je predlog da se između 10. i 20. decembra održi još jedan sastanak sa istom temom, kao i da se na proljeće organizuje sastanak svih privrednika, predstavnika lokalne uprave i javnih preduzeća da bi se naredna turistička sezona što kvalitetnije pripremila.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code