Privremeni objekti i dalje “nužno zlo”

Privremeni objekti i dalje “nužno zlo”

2505
7
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_igalo_setaliste_2015Nekadašnji Serketarijat za građevinarstvo i urbanizam Opštine Herceg Novi, još u aprilu 2011. godine definisao je Plan postavljanja privremenih objekata na teritoriji Opštine Herceg Novi u kojem se, između ostalog, navodi:
– Iako su u urbanističkom smislu ovi objekti vrlo negativan ambijentalni činilac, oni su zbog društveno-ekonomskih okolnosti “nužno zlo” i postojaće u prisutnom obliku sve dok se opšte društveno-ekonomske prilike ne stabilizuju.
Pokazalo se, međutim, da rad privremenih objekata traje duže nego što je očekivano i da su stalno “nužno zlo”. Zato se, ipak, mora raditi više na podizanju njihovog funkcionalnog i vizuelnog kvaliteta.
Direkcija za imovinu i zastupanje, u čijoj nadležnosti je sklapanje ugovora za privremene objekte koji se postavljaju na opštinskoj imovini, sklopila je ove godine ukupno 66 ugovora o zakupu. Ovi objekti su uglavnom sezonskog karaktera. Zahtjevi se podnose dok ima slobodnih lokacija, a uobičajeno je do kraja juna, kazali su nam iz Direkcije za imovinu i zastupanje.
Period na koji se sklapa ugovor o zakupu određuje podnosilac zahtjeva, najčešće je to period od 2 do 4 mjeseca tokom ljetnje turističke sezone. Cijene zakupa su definisane na osnovu Izvještaja o procjeni tržišne vrijednosti lokacija za koje se izdaju rješenja, kao i Plana privremenih objekata.
Info-pultovi, reklamni panoi, kisoci, konzervatori za sladolede, aparati za kokice, štafelaji za slike najčešći su  privremeni objekti za koje su vlasnici podnosili zahtjeve. Iako nekada tako i ne djeluje, oni su ostavljeni prema Planu privremenih objekata na potezu od Igala do Kamenara, kao i prema interesovanju zakupaca za mjesta gdje postoje objektivne mogućnosti za to.

7 Komentari

 1. “Nuzno zlo” ? Ovaj grad kao i vlast se raspada. Naravno da ce u turistickom mjestu biti raznih pultova, sladoleda, standova… da ste imalo “Nuzno obazrivi” za vas grad ako vec hocete mogli ste napraviti neke slatke kucice a ne svake godine istu glupu pricu pricati. Sramota grade moj, svake godine sve veca.
  2  0
 2. A sto opstina nije bila u stanju da uradi Novi plan privremenih objekata, iako od proslog avgusta na tome ‘radi’ , i ucini ih bar koliko toliko univerzalnim ili bar prilagodjenim okruzenju, to se ne pominje!
  Nesposobni izasta
  1  0
 3. I onda jadni taksisti i ostali moraju da parkiraju na pjesacke prelaze jer nemaju mjesta od sladoleda. I uhvati ih nervoza pa preticu na krivinu. Vozaci kombija isto tako. A policija i inspekcija kaznjava neke nesretnike ni za sta. Nuznog zla je nesto previse a miris istog se osjeca na svakom koraku.
  0  1
 4. “Nuzno zlo” za ljude koji imaju posao? Ko je dozvolio vlasnicima kafuca u centru igala da iznose suncobrane na ulicu? U park u igalu je vasar kao i obicno.. Prije mimoze lokali kao da je buvljak u Meljine! Gori ste od Mandica!
  2  0
 5. Frižideri za sladoled koji se postavljaju na šetalištu se svi od reda priključuju na javnu rasvijetu i već su sada razvrnuti svi poklopci na stubovima rasvjete koju naravno plaćaju građani.Predlažem da prošetate i vidite gdje se postavljaju privtemeni objekti i nije uopšte istina da to otvaraju ljudi iz nužne potrebe.
  3  0

Ostavite komentar

*

code