PROCESUIRAN ZAHTJEV ZA PODIZANJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA DEPORTACIJE IZ HERCEG NOVOG ZA BIH

PROCESUIRAN ZAHTJEV ZA PODIZANJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA DEPORTACIJE IZ HERCEG NOVOG ZA BIH

81
0
Podijeli

Više NVO, Centar za građansko obrazovanje, Anima, Akcija za ljudska prava i Savjet za građansku kontrolu ponovo su zatražili od Vlade i opštine Herceg Novi da podigne spomen-obilježje žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u tom gradu.

Kako navode, inicijativa je upućena Vladi, ministrima unutrašnjih poslova i kulture, Rašku Konjeviću i Pavlu Goranoviću i predsjedniku opštine Herceg Novi, Nikoli Gojkoviću.
– Podizanjem spomen-obilježja bi Crna Gora, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija, obezbijedila kontinuirano i upečatljivo obrazovanje policijskih snaga i sjećanje na žrtve i postala primjer za uzor državama u regionu, kaže se u saopštenju.
Spomenik žrtvama akcije koju su, kako se navodi u saopštenju, u najvećoj mjeri sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ispred Centra bezbjednosti Herceg Novi, služio bi kao trajno upozorenje novim generacijama pripadnika MUP-a da su dužni odbiti izvršenje naređenja ukoliko je posljedica ratni zločin ili drugo kršenje ljudskih prava.
Inicijativa je prvobitno podnijeta 26. maja 2011. godine, ali odgovora nema. Iz ovih NVO pdsjećaju da je u maju i junu 1992. godine, najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine nezakonito uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u BiH. Samo 12 osoba deportovanih iz Crne Gore uspjelo je da preživi mučenje u koncentracionim logorima.
– Najviše izbjeglica lišenih slobode dovedeno je u Centar bezbjednosti Herceg Novi, koji je služio kao sabirni centar, odakle su transportovani u koncentracioni logor u Foči, odnosno 27. maja iste godine na neutvrđenu lokaciju u istočnoj Bosni, gdje su svi ubijeni. Još uvijek nijesu pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava, kaže se u saopštenju.
Vlada je 2008. godine donijela odluku o sudskom poravnanju sa porodicama žrtava i preživjelim žrtvama te deportacije, što znači, kako se navodi, da je država prihvatila činjenicu da se zločin dogodio i da su žrtve stvarne.
Činjenica da pravosuđe još nije utvrdilo individualnu krivičnu odgovornost za taj zločin nema, kako se navodi u saopštenju, uticaja na odavanje počasti žrtvama koje su nesporne.
– Porodice žrtava istakle su značaj koji bi ovakav spomenik imao za njih, s obzirom na činjenicu da znatan broj posmrtnih ostataka još uvijek nije pronađen i sahranjen, zaključuje se u saopštenju.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code