Prodiranje vode otežava radove na kolektoru u Zelenici

Prodiranje vode otežava radove na kolektoru u Zelenici

2084
11
Podijeli

Postavljanje kolektorskih cijevi u dužini od 80 m u Zelenici nastavljeno je prošle sedmice, međutim, podzemne vode iz potoka ometaju ugradnju. Turski izvođač Ćeltikćoglu, sa podizvođačem, beogradskim Milleniumom, nastoji najbolje što može da što prije prevaziđe probleme. Iako krajem prošle sedmice zbog toga nije bilo radnika na polaganju cjevovoda, gradilište je ipak aktivno, tvrdi direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milorad Velaš.

kolektor-2111-zelenika-2– Radili su u petak, ali subotu i  nedjelju nijesu. Veliki je problem sa vodama, podzemnim i vodama iz potoka, tako da iznalaze načine da bi taj problem premostili. Krajem prošle sedmice počelo je pripremanje terena za ispitivanje položenih cijevi kod hotela Delfin u Bijeloj – kaže Velaš.

Picerija i restoran

Ipak, semafori su radili za vikend, pa je i bez radnika i brektanja mašina obustavljan saobraćaj. Ovih dana trebalo bi da budu otvorena još neka gradilišta, kao i da krene  uređenje oko pumpne stanice Meljine – kružni tok, te vraćanje površina u prvobitno stanje. Posebno kada je riječ o Radničkoj ulici, iza zgrade bivšeg “Prvoborca”, ka postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Pored radova u Zelenici, preostalo je još da se položi nešto više od 20 m kolektorskih cijevi u Đenovićima, kod plivališta i crkve, iz pravca Baošića do pumpne stanice. I ove dvije dionice mogle bi biti završene do Nove godine, kaže Velaš.

kolektor-2111-zelenika-1Kako bilo, novim ankesom Opština se zaštitila jer ukoliko Ćeltićoglu do februara ne završi  radove stiče pravo da preuzme gradilište i odabere novu firmu za taj posao.

Podsjetićemo, izgradnja kolektora “miruje” još od zabrane izvođenja građevinskih radova prije početka glavne turističke sezone, a za nastavak je bilo neophodno usaglasiti, novi, IV Aneks ugovora sa izvođačem, turskim Ćeltikćogulom, što je učinjeno nedavno. Iako Aneksom nije definisan krajnji rok završetka radova, očekuje se da bi oni trebalo da završe do kraja godine, a testiranja do februara naredne. Izvođač radova dobio je, sa PDV-om, 1,466.000 eura, što zadovoljava njihove trenutne potrebe.

Kompletan posao izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, sa kolektorima, od septembra 2012. godine, obavlja turska kompanija Ćeltikćoglu, sa podizvođačima. Trebalo je da ga okonča 17. februara 2014. godine. Do sada nijesu ispoštovana tri aneksa osnovnog ugovora, od kojih je posljednji podrazumijevao da 18,8 miliona eura vrijedni radovi, budu gotovi u februaru 2015. godine. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj, projekat vrijedan 8,8 miliona eura, počela je 2012. a realizuje ga turska kompanija Mass Gintaš.

11 Komentari

 1. Nakon cetri godine kopanja konstatovali da tu ima vode,a vidim i ovima u opstini nije jasno odakle voda.
  Pod hitno da se uradi peti aneks ugovora;
  1. Zelenika na vodi
  2.Semafor kao trajno rijesenje




  0



  0
 2. Pa, da li je ovo “normalno”? Saopštavate građanima trakve nelogičnosti i gluposti, koje upućuju na to “da ste svi nesposobni”, ili se radi o “nečem drugom”:
  1. Zašto nijesu ugovoreni penali, ako izvođač radova ne održi ugovorene rokove? Ako jesu, koliko je “penala” do sada izvođač radova platio?
  2. Građanima saopštavate da izvođač radova nije “ispoštovao” do sada tri aneksa ugovora, a i dalje “držite” istog izvođača, pa to nije “normalno”!
  3. Govorite da IV aneksom ugovora nije utvrđen rok završetka radova!? Pa da li je to moguće?
  4. Saopštavate građanima da “ima problema i poteškoća u izvođenju radova. Pa to je “tako normalno” pri izvođenju “takvih” radova. Da li vi to “žalite” izvođača? Ili se radi o “nečem drugom”?
  5. Saopštavate da na gradilištu nema radnika, ali da je gradilište “aktivno”! Građani su svedoci da se posao od početka “tako” odvija: po 2, 3, 4 radnika na gradilištu, koji malo rade, pa se “malo više” odmaraju, tako tokom cijelog dana, tako tokom proteklih godina!
  iZVOĐENJE OVOG POSLA OD POČETKA SE ODVIJA “TRALJAVO”, PRISUTNA: NEORGANIZOVANOST GRADILIŠTA, NEZAITERESOVANOST RADNIKA, NEMA KONTROLE IZVOĐENJA RODOVA, KVALITET IZVEDENIH RADOVA “ISPOD SVAKOG NIVOA”, I………………….. KLASIČAN PRIMER LOŠEG VOĐENJA POSLOVA U GRAĐEVINARSTVU, A GRAĐANI ĆE “OVAKAV” POSAO SKUPO MORATI DA PLATE!




  0



  0
 3. Iz svega se vidi da ovi nista nece zavrsiti.Da hoce da rade poceli bi sa druge strane pa im ne bi nista smetalo, ali sada ce biti ,kisni dani,pa aneks145,pa ovo pa ono. Znate sta bi bilo dobro,ne dirajte vise nista,jer nista i ne znate raditi, 4 godine maltretirate grad i gradane,isti ste kao i prethodni dupla 0.




  0



  0
 4. Ovi kao da su sa marsa pali, pa normalno je da na 20m od mora idete ispod nivoa mora, nego me nesto brine, posto su toliko nestrucni , postoje velike sanse da ovo more podkopa i da se za godinu dve mora sve ponovo prekopavati , u takvom slucaju da li je opstina zasticena ?




  0



  0

Ostavite komentar

*

code