PROF. DR IVO ŽUPANOVIĆ: BOKI NEDOSTAJE KVALITETNA HOTELSKA INFRASTRUKTURA

PROF. DR IVO ŽUPANOVIĆ: BOKI NEDOSTAJE KVALITETNA HOTELSKA INFRASTRUKTURA

185
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Turizam u Boki, kao klaster, definisan master planom, “zakazao” je u dijelu hotelske receptivne infrastrukture, smatra turizmolog, prof. dr Ivo Županović.

On u razgovoru za Radio Jadran pojašnjava da, recimo, u Kotoru postoje atraktivne lokacije na kojima su ucrtani hotelski kapaciteti, kao što je lokacija hotela Fjord i marina naspram bolnice, gdje je ucrtan butik hotel, ali oni nisu izgrađeni. Slična situacija je i sa Herceg Novim.
“Predlagao sam izmjenu Zakona koja je dala rezultate u susjednoj Srbiji, gdje su predviđeni “penali” za investitore koji ne privedu namjeni objekte na osnovu investicionog ugovora. S druge strane, ako gledamo samo sezonu na dugi rok, ako ne izgradimo infrastrukturu, imaćemo fokus na samo nekoliko tržišta, što komplikuje ukupnu održivost turističke ponude”, pojašnjava Županović.
Hitnim razvojem hotelske infrastrukture omogućuje se razvoj drugih vidova turizma, prevashodno kongresni turizam, koji ima najveću progresiju rasta, na čemu Županović i insistira. Nakon njega tu je i sportski turizam, jer kako je kazao, Boka, Kotor i Novi, apsolutno imaju osnovne predispozicije za to:
“Nakon toga, mislim da bi trebalo vidjeti da li se klaster Boka Kotorska može razvijati organizaciono u tom kontekstu, ili i dalje na primjeru mikrodestinacija Kotora i Herceg Novog i formiranje njihovih parcijalnih turističkih politika”, dodao je Županović.
Ipak, prema posljednjim podacima NTO turistička posjeta u Crnoj Gori veća je za 20% u odnosu na prošlogodišnju. Županović to nije htio komentarisati, navodeći da bi ipak trebalo sačekati kraj sezone, odnosno kvartala.
“Nisam pobornik ekonomskih teorija koje se zasnivaju samo na kvantitativnim pokazateljima broja gostiju, već na bazi “yield” menadžmenta krajnjih finansijskih benefita od ukupnih kvantitativnih pokazatelja. Jer, nekada možemo da imamo i manji broj gostiju, ali veći finansijski efekt”, pojašnjava naš sagovornik.
Sezonu bi trebalo sagledati u kontekstu dugoročnog razvoja što znači: priprema infrastrukture, cjenovna diferencijacija koja odgovara različitim grupama gostiju, pa na bazi toga praviti dugoročnu održivost, a ne da se na opertivnom nivou suočavamo sa istim problemima iz godine u godinu, smatra Županović.
– “Treba spustiti strategiju na operativni nivo, razviti hotelsku infrastrukturu i napraviti cjenovnu disperziju u skladu sa emitivnom tražnjom odnosno tržištem”, dodaje on.
Ipak, pred početak i na kraju svake sezone, problemi na koje se najčešće ukazuju su isti, ali Županović smatra da od sezone do sezone ima dovoljno vremena da se “saniraju” neke “boljke” manjeg obima, kao što je komunalna infrastruktura.
“Sa druge strane, ono što možemo i moramo napraviti je akcioni plan bar na 4 godine – što su naši prioriteti u odnosu na svaki klaster i na svaku mirkodestinaciju u okviru integralne destinacije Crne Gore i poštovati te prioritete”, kaže Županović.
Crna Gora bi trebalo da formira takvu ponudu da ne zavisi ni od jednog tržišta, bez obzira na diskrecioni dohodak i kupovnu moć, a da se ne bi zavisilo, potrebna je kvalitetna hotelska infrastruktura, zaključio je Županović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code