Profesori i studenti Univerziteta Sjeverne Arizone u posjeti Regionalnom vodovodu

Profesori i studenti Univerziteta Sjeverne Arizone u posjeti Regionalnom vodovodu

0
Podijeli

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je na izvorištu „Bolje Sestre“ ugostilo profesora dr Paula Gremilliona i grupu studenata Univerziteta Sjeverne Arizone (Northern Arizona University) iz Flagstafa, Sjedinjene Američke Države, kao i predstavnike Rudarskog geološkog fakulteta iz Beograda. Njih je predvodio prof. Zoran Stevanović, koji je  stručnu pomoć pružio ovom JP prilikom realizacije više značajnih projekata.

Sama posjeta predstavljala je uvodni dio stručnog seminara pod nazivom „Karakterizacija i inženjering karstnih basena“ (Characterisation and Engineering of Karst Aquifers)  koja će se održati od 1-8. juna 2017. u Trebinju pod pokroviteljstvom UNESCO-a, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Picerija i restoran

Prof. Stevanović je održao kratku prezentaciju kojom je goste upoznao sa geološkim karaktersistikama i specifičnostima izvorišta „Bolje Sestre“, istorijatom realizacije projekta regionalnog vodosnabdijevanja, kao i ukazao na značaj ovog projekta za unaprjeđenje turističke privrede kao generatora razvoja koji povlači ulaganja i u ostale privredne grane.

Gosti su iskazali neskriveno zadovoljstvo zbog posjete ovom izvorištu. Kako dolaze iz Arizone i sami se suočavaju sa problemima u obezbjeđenju dovoljnih količina vode koje dopremaju iz prilično udaljenih krajeva usljed nedostatka raspoloživih izvorišta.

– Izlaganje prof. Stevanovića o projektu regionalnog vodosnabdijevanja  je izazvalo veliko interesovanje gostiju i podstaklo značajan broj pitanja posebno u odnosu na činjenicu da je jedan tako veliki i za svjetske uslove moderan projekat, čija se gradnja odvijala na nepristupačnim terenima i bila često ometana lošim vremenskim uslovima, realizovan za manje od četiri godine – naveli su iz Regionalnog vodovoda.

Uz izvorište gosti su obišli i ostale objekte vodozahvata – laboratoriju, pumpno postrojenje i UV reaktore, komandni centar sa sistemom za mjerenje, praćenje i kontrolu (SCADA).

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code