Profesori Muzičke škole koncertom proslavili Dan nezavisnosti

Profesori Muzičke škole koncertom proslavili Dan nezavisnosti

1366
0
Podijeli

Spektakularnim koncertom u Sali škole, profesori Muzičke škole Herceg Novi obilježili su sinoć deceniju nezavisnosti Crne Gore i hiljadu godina državnosti.

koncert muzicka 200516 1Slogan koncerta bio je “Decenija nezavisnosti – s ponosom slavimo”. I ako se uz klasičnu muziku može u pravom smislu proslaviti i obilježiti bilo kakav praznik i jubilej, onda su u tome uspjeli profesori i učenici ove škole.

Picerija i restoran

Po slobodnom, i uglavnom laičkom mišljenju publike, sinoćnji koncert bio je definitivno vrhunac koncertnih aktivnosti, u kojima je publika tokom protekle godine uživala na ovom mjestu.

Oku i uhu prisutnih bilo je teško izdvojiti bilo koji segment koncerta, jer je sve štimalo besprijekorno i nadopunjavalo jedno drugo – od pažljivo izabrane literature, preko perfektnih izvođenja do sveopšteg utiska koji su svi učesnici izazvali kod publike, zbog čega je svaka tačka bila nagrađena gromkim aplauzima.

Program je bio satkan od 13 tačaka, u okviru kojih su obuhvaćeni različiti žanrovi – od klasike, solo pjevanja do jazz obrada.

Koncert je tradicionalno “otvorio” hor škole, izvođenjem crnogorske himne “Oj, svijetla majska zioro”, kojim je dirigovala direktorica Nada Karadžić. Nakon toga uslijedili su nastupi profesora, koji su se smjenjivali na klavirima, gitari, violinama, klarinetu, flautama i violončelu.

koncert muzicka 200516 3Vrhunac koncerta nedvosmisleno bila je interpretacija crnogorske pjesme “Zor đevojka”, koju je izvela prof solo pjevanja i solo pjevačica, sopranistica Jovana Ražnatović. Izuzetno jak i prodoran vokal, uz gestikulaciju kojom je “donijela” i “proživjela” pjesmu, ispunio je svaku poru sale, ne ostavljajući mjesta dahu i riječima, već samo aplauzu. Dodatan pečat njenom nastupu dala je podjednako intenzivna instrumentalna pratnja – prof Jovanke Veljović na klaviru, i prof violine Anite i Jelene Popović.

Fantastične interpretacije publici je donijela i prof klavira Nives Nenadović, koja je imala i nekoliko korepeticija.

Sa posebnim interesovanjem čekala se i pretposljednja tačka, jazz obrada narodne pjesme “Đevojko, đevojko”, koju su izveli prof solo pjevanja Jovana Ražnatović i Stevan Tomašević, uz pratnju Dragana Đorđevića na gitari, Jelene i Anite Popović na violinama, Igora Novaka na viololončelu, Đura Poznanovića na klaviru i Olivera Nedovića na bubnjevima.

koncert muzicka 200516 2Koncert je nakon uru “zatvorio” školski hor, koji je izveo pjesmu Danijela Popovića i Sergeja Ćetkovića “Ovo je naša zemlja”, prilagođenu horskom pjevanju.

Direktorica škole Nada Karadžić, dijelila je impresije publike da je ovo sigurno bio jedan od najboljih performansa njenog kolektiva i đaka:

“Vrlo smo ponosni zbog toga što cijenimo bogate istorijske i kulturne vrijednosti naše države. Većinu tačaka izveli su profesori, ali sam htjela da uključim i djecu, jer sve ovo na djeci treba da ostane. Oni treba da osjete ljubav prema svojoj državi, bilo kroz nacionalne simbole ili muziku, u kom god ona žanru bila. Djeca treba da znaju svoje porijeklo i tradiciju”, poručila je Karadžićka.

Konzul Republike Srbije u Crnoj Gori, Goran Dojčinović, na svečanom koktelu nakon koncerta, kazao je da je sinoćnji koncert bio flagrantan primjer onoga kako se svoj posao radi s ljubavlju, te da su djeca ove škole u “sigurnim rukama” makar kad je riječ o ovoj profesiji.

koncert muzicka 200516 4Kad je riječ o ostalim aktivnostima škole, Karadžićka ističe da ih očekuje veoma radno ljeto, budući da se intenziviraju pripreme oko III Summer Jazz Montenegro festivala koji se očekuje krajem avgusta, ali i II Međunarodnog festivala horova. Za oba događaja, prema njenim riječima vlada zadovoljavajuće interesovanje, napominjući da je za Festival horova učešće potvrdilo već 6 horova iz zemalja okruženja. “To nije zanemarljiva cifra uopšte, kada uzmemo u obzir da svaki hor broji između 30 i 50 članova”, istakla je ona.

Takođe, 27. maja, u crkvi Sv. Jeronima biće upriličen koncert slovenačkog hora iz Češnjevca, pa je iskoristila priliku da pozove sve zainteresovane da dođu i uživaju u ambijentu crkve ali i program.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code