Prohodni putevi ka zaleđu, niske temperature smrzle vodomjere

Prohodni putevi ka zaleđu, niske temperature smrzle vodomjere

3622
4
Podijeli

Nakon tri dana olujnog sjevernog vjetra, prošla noć u Herceg Novom bila je mirna, a nadležne komunalne službe nijesu imale hitnih intervencija.

snijeg-zaledje-90117Putevi ka novskom zaleđu su svi prohodni, saobraćaj se odvija u zimskim uslovima i uz korišćenje zimske opreme budući da leda i poledice ima i u nižim djelovima grada, naročito ispred zgrade Centra bezbjednosti na Toploj i ispod nadvožnjaka. To je za Radio Jadran potvrdio sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilija Peulić:

Picerija i restoran

“Više od pola puta ka Ublima je očišćeno, ostala su još neka 3 kilometra, što će biti okončano za par sati. Do Vrbanja se može izaći i bez zimske opreme, samo sa zimskim gumama, izlaz do Bjelotine je takođe nesmetan, a bez problema se odvija i odvoz smeća ka Dugonji. Uglavnom, ekipe su na terenu i za sada pratimo situaciju”, navodi on.

Kako je kazao, na pojedinim mjestima ostalo je još sniježnih nanosa, ali većih količina snijega nema.

Kad je riječ o Orjenskom masivu, iskusni planinar i predsjednik Planinarskog kluba Subra, Duško Avramović, i dalje ne preporučuje nikome polazak na put, naročito skretanje sa kolskih puteva, bez kvalitetne zimske opreme i istreniranih poznavalaca puta. Smetovi na Orjenu visoki su i po nekoliko metara, a temperatura posljednjih dana na Orjenu i Vratlu varira između -17 i -20 stepeni, s tim što je uz udare vjetra temperatura niža za još nekih 10 stepeni, priča Avramović:

“Bez zimske opreme i terenskog vozila se ne može. Velike su količine leda po putu, i zaista ne bih nikom preporučio da ide bez zimske opreme i lanaca, jer samo rizikuje neku nesreću ili ne daj bože nešto drugo gore. Jeste da nema snijega, i prošli su čistači, ali led je veliki. I naši ljudi su čak pokušali da izađu pješke od Vrbanja do Orjen sedla, ali su se vratili jer su ogromni smetovi, i preko 3 m. Temperature su jako niske, a uz udare vjetra, džaba je i sva garderoba koju imate na sebi”, kaže Avramović.

led-topla-90117-3Inače zbog niskih temperatura i leda, tokom jučerašnjeg dana veliki broj domaćinstava u gradu, naročito u Sutorini i Zelenici, ostao je bez vode, jer su vodomjeri bili smrznuti. Iz istog razloga van funkcije od juče je i česma na Trgu Bellavista, ali tehničke službe Vodovoda i kanalizacije konstantno su na terenu, nastojeći da saniraju štetu. Primjećujemo i da je kod nadvožnjaka na Toploj od jutros jedno tehničko vozilo, koje kako saznajemo, takođe sanira popucale cijevi. Za sada iz novskog Vodovoda nema obavještenja o prekidu vodosnabdijevanja.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code