Projekat Opštine Herceg Novi „Njega starih lica“: Pomoć i njega starijim...

Projekat Opštine Herceg Novi „Njega starih lica“: Pomoć i njega starijim sugrađanima

1
Podijeli

Opština Herceg Novi će naredne dvije godine sprovoditi projekat „Njega starih lica“. Projektom će biti obuhvaćeni svi zainteresovani građani sa prebivalištem na teritoriji Herceg Novog stariji od 65 godina, obavještavaju iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Projekat „Njega starih lica“ ima za cilj aktivno uključivanje većeg broja starijih osoba u vaninstitucionalni oblik socijalne zaštite u lokalnoj zajednici radi poboljšanja kvaliteta života, objašnjava Vesna Samardžić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Picerija i restoran

„Kroz projekat nudimo starijim sugrađanima mogućnost izbora usluge koju koriste, mogućnost ostanka u vlastitom okruženju, ublažavanje osjećaja usamljenosti, omogućavanje zdravijeg i ugodnijeg života u prostoru u kom žive, kao i bolje socijalno i psihološko funkcionisanje u odnosu na vlastito životno i porodično okruženje“, objašnjava Samardžić.

Kako ističe, ovo je vaninstitucionalni način zbrinjavanja sugrađana koji žive sami i potrebna im je podrška zajednice.

„Pomoć starim licima je obaveza svih nas – ne smijemo ih zaboraviti jer su oni važan dio naše zajednice. Godine života i radnog vijeka utkali su u naš grad, stoga brinemo o njima“, poručuje Samardžić.

Projekat se na teritoriji Herceg Novog uspješno sprovodi od 2005. godine, a trenutno broji 80 korisnika. Podrška starim licima odnosi se prije svega na: pomoć pri obezbjeđivanju ishrane, pomoć prilikom održavanja lične higijene, pomoć pri održavanju odjevnih predmeta i posteljine, pomoć u zagrijavanju prostorija, pomoć u održavanju higijene stana, aktivnosti kojima se zadovoljavaju rekreativne, kulturno-zabavne, radno-stvaralačke i religiozne potrebe korisnika, zatim aktivnosti u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, kao i pomoć pri zadovoljenju socijalnih potreba korisnika (nabavka novina, plaćanje računa, odlazak kod doktora, kupovina igara na sreću i sl.).

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu pozivaju sve zainteresovane sugrađane da se za dodatne informacije obrate u kancelariji broj 70. (zgrada Opštine Herceg Novi, Trg Maršala Tita 2), na broj telefona 321-052 (lokal 290) ili mejlom na adresu: socijalna_prava@hercegnovi.me.

1 komentar

  1. Da,opravdano,podrška neophodna,

    Isto tako pokrenuo

    Inicijativu za pomoć u kuci i van kuće za osi koji su usamljeni nijesu u zajednici,mladi,starije dobi ,roditelji bolesni,da im država osim novčano za nužne potrebe obezbjeđuje stručno lice koje će im pomoci

Ostavite komentar

*

code