PROMOCIJA: INTRIGANTNA KNJIGA O HERCEGNOVLJANINU MARKU CARU

PROMOCIJA: INTRIGANTNA KNJIGA O HERCEGNOVLJANINU MARKU CARU

412
0
Podijeli

U galeriji „Nebesko ognjište” u Zelenici, predstavljena je knjiga dr Andrijane Nikolić, „Život i književno djelo Marka Cara”.

U neobičnom umjetničkom aranžamnu kakav je prostor u kom je radio i stvarao vajar Kosta Kilibarda, promocija je protekla u znaku dijaloga publike i autora.
Obuhvatajući niz aspekata književnog stvaralaštva Marka Cara i uvodeći u filologiju nova otkrića (poput prve zbirke Marka Cara, pohranjene u Arhivu Herceg Novog) Andrijana Nikolić je otkrila niz podataka koji su zaintrigirali publiku. Postavljana su pitanja, nastala iz spontanog razgovora sa autorom, o ulozi toponima u pripovjetkama, porijeklu prezimena Car, teškoćama oko istraživanja, autentičnosti dokumenata, pitanja vezana za pojedina književna djela… Dr Nikolić je dala primat putopisima u radu književnika koji je malo istražen do ovog vijeka.
U kontekstu perioda u kom je stvarao kao autohtoni pisac iz Herceg Novog, mr Olivera Doklestić je napravila paralelu između Marka Cara i Sima Matavulja, što je takođe tema koju je obrađivala Andrijana Nikolić. U nizu naučnih radova vrijedna je pažnje i njena doktorska disertacija „Ličnost, djelo i doba Lazara Tomanovića”.
Predstavljanje knjige o Marku Caru je četvrto književno veče projekta „Književni programi u Kući Iva Andrića” koji finansira Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a u organizaciji književnika Snežane Vukićević – Čvoro. Upriličen je i instrumentalni muzički program u izvođenju profesorke klarineta Valentine Kulinović i mladih muzičkih nada, Andreja Pantelića i Milice Kulinović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code