Promocija održivog transporta: Biciklom od Igala do Kamenog

Promocija održivog transporta: Biciklom od Igala do Kamenog

1859
5
Podijeli

bicikl_setalisteU okviru Evropske nedjelje mobilnosti, od 16 do 22. septembra, u nedjelju, 18. septembra, biće organizovana promotivna biciklistička vožnja od kraja Igala, kroz centar grada, do sela Kameno.

Polazak je sa kraja Igala (početak Šetališta) tačno u podne. Trasa: ul. Sava Ilića, Njegoševa, ul.Save Kovačevića, Meljine-kružni tok, selo Kameno, vožnja dijelom starog kolskog puta na Kamenom, kratko zadržavanje na vidikovcima.

Picerija i restoran

Organizator Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori je kancelarija UNDP – Podgorica, realizatori za Herceg-Novi su Turistička organizacija Herceg-Novi, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Trialton klub Herceg-Novi.

Evropska nedjelja mobilnosti je godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, koja se organizuje uz političku i finansijsku podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info Centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

“Cilj kampanje, koja traje od 16-22. septembra svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu ljude da koriste alternativne načine prevoza, kazala je mr Slađana Lazarević, diplomirana inženjerka  arhitekture iz UNDP” prenosi Portal Analitika.

Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila  22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana. Ostavljanjem automobila kod kuće, vožnjom bicikla, hodanjem i korištenjem javnog prevoza, život u gradu možemo učiniti zdravijim, sigurnijim i ugodnijim.

Evropska nedjelja mobilnosti pruža priliku za razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su zagađenje vazduha i buka, saobraćajne gužve, saobraćajne nesreće i zdravstveni problemi prouzrokovani ovim pojavama. Na ovaj način, učesnici podstiču sugrađane da organizuju aktivnosti radi unapređenja svijesti o značaju životne sredine, pronalaženja inovativnih rješenja za smanjenje upotrebe automobila i emisije štetnih gasova, testiranja novih tehnologija i uvođenja trajnih mjera koje će poboljšati održivost saobraćaja u gradovima.

Studije pokazuju da gradovi koji promovišu održivi transport imaju značajnu budžetsku prednost u odnosu na one koji favorizuju upotrebu privatnih motornih vozila. Oni koji putuju koristeći aktivne načine transporta, kao što su hodanje i vožnja bicikla, ne samo da su produktivniji na poslu, već su zdraviji i u boljoj kondiciji, dok djeca koja pješače ili voze bicikl do škole ostvaruju bolje rezultate u školi.

Koristi od održivog transporta nijesu samo zdravstvene. Vrijednost imovine u gradovima s dobrom biciklističkom infrastrukturom i efikasnim javnim prevozom je obično veća. I privatni sektor ima koristi od održivog transporta. Izvještaji ukazuju na porast u trgovini do 40 odsto u pješačkim zonama. Sa stanovišta vlada, ulaganja u infrastrukturu za aktivno putovanje, podsticanje građana da koriste javni prevoz kako bi se smanjile saobraćajne gužve, i da što češće koriste bicikla kao prevozno sredstvo, vode ka uštedi javnih sredstava i jačanju lokalne privrede.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore organizuju se brojne manifestacije kojima gradovi, organizacije i svi učesnici nastoje da daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

5 Komentari

  1. Jos kad bi se imalo dje kupit biciklo a ne ove lamine, ni B od bicikla…ima nesto u PG ali sve kineske lose kopije od jeftinih materijala, nesigurna i opasna po život, kočnice najslabija tačka…
    0    0

Ostavite komentar

*

code