Promocija vaterpola i jedrenja na Škveru: Šaljimo djecu u škole na vodi

Promocija vaterpola i jedrenja na Škveru: Šaljimo djecu u škole na vodi

6
Podijeli

Saradnja PVK Jadran Carine, Jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić” i OŠ “Dašo Pavičić” rezultirala je posjetom mališana V razreda klubovima i upoznavanju sa osnovama jedrenja u sportskom kompleksu na Škveru.

Djeca su slušala o moru, vjetrovima, jedrima, malim jedrilicama “optimist” klase. Imali su priliku da jedre sami, ili sa članovima kluba, ali i da posjete vitrine sa trofejima Jadrana, čuju ponešto iz istorije kluba i zaplivaju i oprobaju vodu u bazenu.

Picerija i restoran

Kako je objasnio pomoćni trener u Jadranu, Pero Radanović, koji ujedno radi i kao nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ “Dašo Pavičić”, saradnja škole i vaterpolo kluba traje već tri godine, dok je saradnja sa jedriličarskim klubom otpočeta prošle godine.

– Dosta djece se bavi vaterpolom i vidi se skok upisa na godišnjem nivou. Kompletna upravu škole, na čelu sa direktorom, Nikolom Stojanovićem, zaista imaju puno razumjevanja, jer djeca treba da budu upoznata i da se bave raznim sportovima – kazao je Radanović.

On je skrenuo pažnju na globalni problem dječije pasivnosti i ljenosti, odnosno na zavisnost od tehnologije i video igara, zbog čega se kod djece javljaju nedostatak radnih navika, fizičke deformacije skeleta i muskulature, ali i slabe i motoričke funkcije. To današnje genracije djece čini sporijima i nespretnijima u odnosu na djecu odraslu 90-ih godina prošlog vijeka.

– Oni se jednostavno ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću, ako ona nije ciljano određena. Znači, ako dijete nema treninig od 3 do 4:30 ili od 4:30 do 6, ono se ne ne bavi sportom uopšte. Ne igraju se, ne idu nigdje, a svi smo svjedoci da su tereni bukvalno prazni – navodi Radanović.

Cilj ovih zajedničkih aktivnosti klubova i škole jeste da se djeca animiraju, te da im se kroz bavljenje sportom omogući pravilan tjelesni razvoj, posebno kod mališana starosti od 10 do 12 godina, objašnjava Radanović.

Škola jedrenja

Školu jedrenja u JK “Jugole Grakalić” svako ljeto pohađa između 80 i 120 mališana, što je više nego dobra brojka, ali je problem što su to, uglavnom, djeca turisti, a cilj kluba je da se angažuju djeca iz Herceg Novog, kazao je jedriličar i član kluba, Milivoj Dukić.

– Ovom promocijom škole jedrenja želimo da animiramo što više novske i djece iz okoline, da se škola jedrenja, koja je tradicionalno trajala dva mjeseca tokom ljeta, produži tokom zime. Sjutra neko od njih može da bude potencijalni reprezentativac, potencijalni učesnikh Olimpijskih igara. Želimo da omasovimo jedrenje, da dovedemo djecu da uživaju u ovom prelijepom sportu – kazao je Dukić.

Na promociji škole jedrenja pojavio se i Antonije Pušić – Rambo Amadeus, kao svojevrsni promoter za klub u čijoj je upravi i školi. On će, međutim, imati novu ulogu u 15-o dnevnom kursu jedrenja koji startuje u ponedjeljak, 19. juna. Biće zadužen za ekološki aspekt jedrenja.

– Strašno se radujem što ima djece koja su zainteresovana, jer je to osnov svakog kluba, da ima podmladak, oni su budući klub. A ja sam na ovom mjestu odrastao. Vjerovatno za sve što sam u životu postigao kriv je ovaj klub. Ovdje sam se formirao, ovdje sam taj čuveni duh kluba pokupio, tako da, kako vrijeme ide, ja sam opet sve vezaniji za klub – kazao je Rambo.

Djeci je osnove jedrenja u optimist jedrilicama objasnio trener Mirko Vučković, uz asistenciju mlađih članova kluba. Nakon uvodnog predavanja svi su oprobali tehniku jedrenja u optimist klasi. Jedan od budućih polaznika kursa, Lazar, kazao je da je oduševljen jedrenjem te da će ovog ljeta pauzirati sa fudbalom i oprobati se u ovom sportu.

Maloj Heleni bila je vrućina, pa je osveženje na jedrilici kod nje izazvalo oduševljenje.

– U brodić mi je upadala voda i to je bilo odlično! Osim toga, super je bilo voziti se, iskustvo je odlično – kazala je Helena.

Slične ustiske  djeca su stekla i na bazenu, gdje su imali prilike da se igraju loptama, šuturaju na golove i plivaju. Luka nam otkriva, pak, da više preferira vaterpolo od jedrenja.

– U bazenu je bilo ekstra. Voda je tamo savršena i volio bih da sam ostao još. Više mi se dopada vaterpolo, jer ću to da upišem – kazao je on.

Podrška kompanije Lazure Marina&Hotel

Kompanija Lazure Marina&Hotel već je ispromovisana kao novi sponzor JK “Jugole Grakalić”. Uz njihovu podršku Milivoj Dukuć putovao je za Santander, a od sada podršku će pružati i školi jedrenja, kazao je predsjednik kluba, Predrag Vukčević.

– Ponosni smo što je kompanija Lazure u nama prepoznala partnera koji je direktno naslonjen na njihove buduće aktivnosti i koji može da im školuje kadar za buduću marinu, kao skipere, mornare i ljude koji će steći mornarkse vještine – objasnio je Vukčević.

On je naglasio da će kompanija Lazure sufinansirati dio za školu jedrenja, kao i dio programa Milivoja Dukića. Podržali su i organizaciju Jadranske regate,  prošlog vikenda, a kao sponzor pojaviće se i u organizaciji predstojećih regata.

Kada je riječ o školi jedrenja, odnosno o kursu, svi aktivni članovi kluba imaće ulogu u obuci mladih jedriličara, jer jedrenje zahtjeva širi spektar obrazovanja, navodi Vukčević. Tako će Rambo pokriti ekološki aspekt jedrenja, Milivoj  Mićo Dukić će prenositi iskustva i objasniti mladim naraštajima kakav je put od starta do vrhunskog sportiste. Ostali članovi kluba prenosiće znanje iz hemije, meteorologije, fizike i svih onih nauka koje su u sprezi sa jedrenjem.

6 Komentari

 1. Mirko Vučković,prije svega ČOVJEK,koji je sve ove godine bio alfa i omega Novskog jedrenja.
  I još nešto,bazen na Škveru treba da nosi ime pok. Božidara Stanišića – Cikote.
  Mića,ako ovo čitaš daj predlog u SK grada.
  Pozdrav sa Savine

 2. Vaterpolo, plivanje i jedrenje su tradicionalni Novski sportovi. Nadamo se da će Novska nova vlast izdvajati više za ove sportove,koje na najbolji način promovišu naš grad.

  15
  2
 3. Potpuno se slazem sa presom, Mirko je odrzao klub kad su bila losa vremena, dao je, i daje sve od sebe za klub. Svaka pohvala mirku, on je zasluzan da skver jos uvjek ima dusu.

  25
  3
 4. Legenda Škvera i jedrenja je Vučković Mirko koga morate spomenuti ko velikog trenera zaljubjenika u taj sport.Mnoge generacije je ispratio i dao ogroman doprinos jedriličarskom sportu u Herceg Novom.
  Pozdrav za velikog čovjeka i trenera sa novosacke.

  35
  1

Ostavite komentar

*

code