PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA „PRIVID SUNCA“ BOSILJKE BOKE PUŠIĆ: ODBRANA OD ONOGA ŠTO...

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA „PRIVID SUNCA“ BOSILJKE BOKE PUŠIĆ: ODBRANA OD ONOGA ŠTO JE ZADESILO LJUDE

95
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nova knjiga novske spisateljice Bosiljke Boke Pušić drugačija je od ostalih, prevashodno jer je pisana jako dugo.

Uoči večerašnje promocije njene zbirke pjesama „Privid sunca”, koja je najavljena za večeras u 20 h, u parku restorana Inex Instituta Igalo, Pušićka za Radio Jadran kaže da je u zbirci sabrano niz pjesama od 1986. – 2014. godine. Ono što im je zajedničko jeste da su nastajale i pisane u jednom dahu.
“To je moj način reakcije na bol i muku koje je stvarnost priređivala. Tu smo stvarnost svi doživjeli i bila je užasna. To je posljednji rat koji je rastočio Jugoslaviju i koji je tolike porodice rasturio po svijetu, gdje je i dosta mladosti izginulo. Mi smo u tom ratu izgubili i brata od strica mog muža, Duška Pušića. Naravno da je sve to ostavilo duboke tragove na meni. I te pjesme su na neki način moja vrsta odbrane za sve ono što je zadesilo sve ljude”, pojašnjava Pušićka.
Na književnoj večeri Bosiljke Boke Pušić govoriće Momir Mićunović, Stevan Koprivica i autorka.
Iako vremešna i slabog zdravstvenog stanja, trenutno na liječenju u Institutu, Bosiljka Pušić, sa svojih 80 godina i dalje u sebi i onom što je okružuje nalazi neiscrpnu inspiraciju, stvara jednakim intenzitetom.
“Taj impuls je stigao ko zna s koje zvijezde ili drveta i ne znam ko mi je tu štafetu predao, ja to ne znam da objasnim. Isto kao što vrhunski pjevač bez škole zna da pjeva i ne može to da objasni, tako ni ja ne znam. Možda je uticala sredina, možda neka zvijezda koja je proletjela kosmosom. Jer, koliko god da je univerzum, mi smo samo mali dio svega toga – sitan dio nekog malog praha u odnosu na sve ono što se zbiva kod nas. Ubijeđena sam da smo svi međusobno povezani, da jedni na druge utičemo i predajemo tu neku energiju”, kaže Pušićka.
Umjetnica pisane riječi iza koje je objavljenih tridesetak knjiga (10 romana, 10 knjiga za djecu i 10 knjiga poezije) skromno kaže da o njenoj poziciji u savremenom stvaralaštvu na ovim prostorima najbolje govore mladi i da bi to trebalo pitati njih.
“Ako me vole mladi koji tek stasavaju i cijene ono što sam napisala, to znači da nisam mrtav pisac. Jer ako pišeš samo za svoju generaciju, to je kao da nisi ni pisao. Ja se najviše obradujem kada mi mladi ljudi kažu da vole moje knjige, i zato, koliko ja vrijedim i gdje ja spadam, najbolje neka kažu oni”, poručila je Pušićka.
Boka Pušić izdala je još jednu knjigu koja bi uskoro trebalo da se nađe i pred čitaocima – “Hvatač snova”, u kojoj pripovijeda o tome kako je doživjela velike stvaraoce sa ovih prostora – Luku Tomanovića, Aca Prijića, Iva Andrića, Branka Ćopića, Zuka Džumhura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code