Promovisana pješačka staza u zaleđu Herceg Novog

Promovisana pješačka staza u zaleđu Herceg Novog

2
Podijeli

Protekle subote, na promociji markirane staze koja spaja sela Sušćepan, Ratiševinu i Mokrine, okupilo se preko 40 učesnika, iz sve tri bokeljske opštine, kao i nekoliko stranih državljanja.

Od organizovanih grupa, najbrojniji su bili članovi odreda izviđača „Orjen“, a tu su bili i članovi hercegnovske NVO „Step-koraci“, kotorskog PK „Pestingrad“ i hercegnovske „Subre“, koja je dala i tehničku pomoć u organizaciji. Učesnici na turi su imali zaista veliki raspon od 0 do 70 godina!

Picerija i restoran

Pravo proljećno vrijeme, s dosta sunca, omogućilo je da se u ležernoj atmosferi, u petosatnom laganom hodu, pređe u oba smijera planirana ruta, uz izlaske do dvije osamljene crkve sa vidikovcima. Kod Sv. Kozme i Damjana učesnike su dočekali predstavnici MZ i domaćin iz Ratiševine, Leso Mijajlović. Uz tradicionalno posluženje, priganice, domaće suve smokve i lozovu rakiju, učesnici su čuli niz zanimljivosti o Ratiševini i samoj crkvi, nedavno obnovljenom starom vjerskom objektu. Kod crkve Sv. Ilije na Mokrinama, domaćin je bio Radenko Vučković, koji je govorio o uspješnoj obnovi ove male kamene crkve koja je do skoro bila u ruševinama. Jednak utisak kao i same crkve, ostavili su vidici sa njihovih platoa, odakle su se juče, kao najudaljenije tačke, vidjeli vrhovi Rumije, na suprotnom kraju Crnogorskog primorja.

Kroz višesatno pješačenje, učesnici su stalno gledali, prolazili preko kamenih mostova i mostića, pa i preskakali brojne izvore i potoke, tako da je žubor vode bio glavna karakteristika čitave ture. Naime, ovaj kraj je poznat po bogatstvu vodom, zbog čega je obližnji Mojdež nekada imao veliki broj vodenica. Grupu je vodio Željko Starčević, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Starčević je istakao značaj očuvanja i revitalizacije starih kamenih pješačkih puteva, kao neizostavnog dijela ponude aktivnog turizma, ali i važnog segmenta kulturnog pejzaža. Ovom prilikom promovisana je jedna od desetine mogućih staza hercegnovskog zaleđa, pogodnih za rekreaciju i razvoj različitih izletničkih programa.

Organizator upravo održane promotivne ture, izvedene u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, je MZ Sušćepan- Ratiševina-Trebesin. Program se realizuje uz podršku opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

2 Komentari

  1. Честитам свим учесницима ове и сличних акција. Волео бих да акције буду чешће и да постану традиција.

    21
    1

Ostavite komentar

*

code