PROMOVISANO VINO „SAVINA“

PROMOVISANO VINO „SAVINA“

373
0
Podijeli

Na imanju Zorana Obradovića u Savinskoj dubravi, u Herceg Novom obiljžena je 15-stogodišnjica uspješnog bavljenja vinogradarstvom i promovisano vino »Savina«.

Ono će biti plasirano, za sada, na crnogorksom tržištu. Porodica Obradović ima 1200 čokota i dobija izvanredno vino koje je već osvajalo priznanja i nagrade.
Bavljenje vinovom lozom počelo je iz hobija, ali vremenom dobijen je proizvod koji se na bokeljskim prostorima prvi put pojavljuje, kaže za Radio Jadran, Zoran Obradović.
– Nekada je Boka bila poznati proizvođač vina i grožđa. Na žalost, posljednjih decenija to je zamrlo. Željeli smo da nešto uradimo, s obzirom da posjedujemo to imanje, koje se prema staroj katastarskoj knjizi iz doba stare Venecije, još u 17. i 18. vijeku vodi kao Savinski brijeg pod vinogradima, ili »Terra vignata« – priča Obradović.
Zato su još prije 15 godina Obradovići odlučili da na ovom lokalitetu obnove vinograd. Nadaju se da će njihovo vino »Savina« biti prihvaćeno kod potrošača u regiji Boke i šire.
– Proizvodnja će ostati mala, jer ne želimo da pravimo veliki biznis, a nemamo ni uslove za veliku proizvodnju, s obzirom na površine. Ipak, širimo vinograd blizu naše kuće prema Mansatiru Savina. S manastirskim vlastima smo se dogovorili da jedan dio njihovog dosta zapuštenog imanja pretvorimo u vinograd. Tako da ćemo imati proizvodnju koja će biti dovoljna za plasman u Crnoj Gori i na primorju, što je naš osnovni cilj – kaže Zoran Obradović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code