PROSLAVA DANA ŠKOLE “MILAN VUKOVIĆ”

PROSLAVA DANA ŠKOLE “MILAN VUKOVIĆ”

790
0
Podijeli

o_milan_vukovicOsnovna škola “Milan Vuković “ koja baštini tradiciju najstarije obrazovne ustanove u hercegnovskom kraju, sjutra obilježava svoj Dan. Večeras će tim povodom biti organizovan  prigodan program.
Školu u dvije smjene i tri područne škole, pored one na Savini,  pohađa 780 učenika, koji su lani ostvarili prosječnu ocjenu vrlodobar. Među njima je bilo 250 odličnih i sedam učenika nosilaca priznanja Luča. Škola je prije tri godine za postignute rezultate nagrađena OKTOIH-om. Direktor Željko Bojović ističe da im predstoji sanacija svečane sale i renoviranje školske zgrade na Srbini. U to zdanje  prešlo bi nekoliko odjeljenja, čime bi bio dostignut standard da sva djeca nastavu pohađaju u jednoj smjeni. 
Škola na Savini osnovana je 1858. godine, kao “Srpska zakladna pomorska škola”. Udarila je temelje našoj pomorskoj prošlosti i odigrala pionirsku ulogu u razvoju prosvjete, kulture i školstva u ovom dijelu Boke. Nastala je kao zadužbina Đurovića, Boškovića i Laketićke, a stara zgrada u Srbini danas je u ruševnom stanju. Učenici škole “Milan Vuković” nastavu su u zgradi u Srbini  pohađali do 1979. godine kada je stradala u zemljotresu, nakon čega su preselili u novosagrađeni objekat na Savini.  Renoviranjem i aktiviranjem školske zgrade u Srbini rasteretile bi se obje gradske osnovne škole “Milan Vuković” na Savini i “Dašo Pavičić” na Toploj.

Uskoro bi trebalo da počne izgradnja školskog igrališta za koje su sredstva obezbijeđena prodajom garaža koje će se graditi ispod tribina budućeg sportskog terena. Igralište će biti u vlasništvu grada, ali će biti predato školi na korišćenje.
U upravi  planiraju da pored područne škole na Podima izgrade
stambeni objekat za potrebe njihovih zaposlenih. U toku je izrada DUP-a, koji bi trebalo da predvidi izgradnju tog objekta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code