Proslava mature: Isti duh i poslije 40 godina

Proslava mature: Isti duh i poslije 40 godina

8294
10
Podijeli

Gazi vrijeme, neumitno, ali nije pregazilo maturanate Gimnazije i Ekonsomske škole ŠC Ivan Goran Kovačić, generaciju 1975/76 iz Herceg Novog. Njih 49, sa profesorima Brankom Vasiljevićem,Krstom Kosićem, Milom Vujovićem i Sonjom Rakić obilježili su sinoć 40 godina mature.

maturanti 76 1 Profesorska prozivka u školi, fotografisanje na stepeništu gdje su to uradili i kada su proslavljali 25 godina mature. U Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić, proveli su najljepše godine odrastanja i učenja, stekli prve ozbiljne i dominantne životne pouke, simpatije, prve jedinice i petice. Probudila su se  sjećanja, na drugarstvo, na sportske i uspjehe u svim oblastima, na ogromnu želju generacije da savlada sve prepreke i dostigne sve ciljeve. Na intelektualno i hrabro upuštanje u debate izvan škoske klupe, na žurke i bježaniju…

Picerija i restoran

Odata je pošta profesorima i osmorici đaka generacije koji su otišli prerano sa životne staze.

U Gradskoj kafani, skromno i odmjereno, nastavljeno je potom druženje, uz muziku 70-tih, stare fotografije, priču o nekad i sad, onome što je moglo, a nije bilo, uz vidnu želju da se dobije još koja životna bitka.

maturanti 76 2

Ovo je bila posljednja generacija pred prvu veliku reformu školstva, koja je imala široko obrazovanje, buntovna i naivna, koja je u svojim najljepšim godinama bila u vrtlogu svih potresa bivše nam zemlje, koja je počela školovanje u drugom vijeku i u drugom svijetu, sa drugačijim, istinskim  mjerilima vrijednosti. Preveliko breme mnoge još nije poklopilo. Osjetilo se to, srećom, sinoć na proslavi 40 godina mature.

Mnogi su postali veoma uspješni ljudi, veoma cijenjeni u svojim profesijama i društvu, stekli ime u svom, ali i u gradovima širom svijeta.

-Ono što je najvažnije, iako udaljeni, iako u nekim drugim sredinama i sa drugim ljudima, iako “malo oštećeni”, ostali smo  normalni – bila je jedinstvena i neizgovorna misao svih.

10 Komentari

  1. Ma kakva matura,kakvo podsjećanje, kad smo bili zeleni,nezreli,poslušni i neupućeni,kao i ovi sad od nas nastali.Đecu nikad ne treba lagati,a odrasli neka sebe lažu do mile volje,….
    0    0

Ostavite komentar

*

code