Prošlo 99 godina od pobune mornara u Boki, 1. februara 1918.

Prošlo 99 godina od pobune mornara u Boki, 1. februara 1918.

2682
6
Podijeli

Odavanjem počasti poginulim mornarima, sjutra će u Đenovićima biti upriličen Dan sjećanja na pobunu mornara u Boki 1918. U 16 h biće odata počast poginulima. Predviđena je pozdravna riječ predsjednika MZ Đenovići Miloša Bojanića, nakon čega će krenuti povorka sa Mjesnom muzikom Đenovići, kao i Bokeškim odredom mornarice i predstavnicima Opštine.

Uslijediće predaja raporta Odreda Bokeljske mornarice 809 – Podružnica Herceg Novi predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, Andriji Radmanu. Članovi Podružnice će vijenac položiti kod kuće Vrankovića.

Picerija i restoran

Potom će na platou ispred Mjesne zajednice vijenac u more položiti Nj.E. Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik.

Treći vijenac će na spomen obilježje poginulima u NOR-u položiti predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman.

Kako je najavljeno trebalo bi da skupu prisustvuju  i ambasador Poljske, Slovačke, konzul Hrvatske, kao i predstavnik ambasade Mađarske.

Podsjećamo da je pobuna mornara u Boki počela 1. februara 1918. godine, u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo. Istakli su crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske, ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke kako bi spriječili pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. februara. Istog dana uhapšeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-ak mornara, tokom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Četvorica mornara i to troje Hrvata – Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11. februara u Škaljarima, u Kotoru.

Prije nego što su odvedeni na strijeljanje u kotorskom zatvoru ispovjedio ih je don Niko Luković. Na pročelju zatvora se nalazi spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na vođe ustanka mornara u Boki 1918. godine.

Organizatori sjutrašnje ceremonije su: Opština Herceg Novi, Mjesna zajednica Đenovići, Mjesna muzika Đenovići, kao i Bokeljska mornarica 809 – Podružnica Herceg Novi.

6 Komentari

  1. Neznam zbog čega se Antonije G. Đurović ne spominje u danasnjim spisima kada je riječ o pobuni mornara, kada znamo bar stari Dobročani, Kotorani , Prčanjani, Stolivljani da je Antonije prvi obavijestio svijet preko radio stanice o pobuni mornara 1918. god. Ima ne mali broj izvora o tome. Takođe treba znati da je prvi radio aparat rucno uradio Antonije G.Đurović sa amaterima Radio kluba Cetinje, đe je On bio prvi učitelj radio tehnike i taj radio je napravio i poklonio predšjedniku Crne Gore Blazu Jovanovicu. O tome svijedoci i njegova supruga Lidija Jovanovic. Pogledajte malo vise dokumenata i slika o Antoniju G. Đuroviću koji je vise od 50 godina bio aktivni pomorac, nastavnik u pomorskim skolama Bkar kod Rijeke, Dubrovnik i Kotor. Vjerovatno se o njemu malo govori jer nije bio nicija prikacka nego posten i radan covijek o cemu i danas pricaju mnogi penzionisani pomorci koji su ga dobro poznavali. Oni su mu dali nadimak “kokolo mio”, jer je svakog pomoca tako srdacno zvao. Neka mu je pokoj vijecni i hvala mu sto je ostavio dosta materijala kojeg nazalost ne objavljujete. Imate podatke i origial knjizice đe je Antonije svoju cijelu mijesecnu platu darivao za Narodno oslobodilacki pokret Jugoslavije, a i dokumenta đe je prvi formirao Klb pomoraca u Americi. Mnogo toga a nista ne objavljuete, vijerovatno je bio iskren i imao svoj nepomuceni zivotni pravac Hvala mu i neka pociva u miru, a njegova porodica i potomci neka budu ponosni na njegov korektan, zdrav i casan zivot.

  2. Da li ste znali da je Svijet o pobuni mornara prvi obavijesti II radiotelegrafista na brodu Sant Giorgie, Antonio Đurović iz Prčanja. Pročitajte dokumenta i obavijestenje što ga je Politika 12/13 juna 1967. godine izdala pod naslovom “Umro poslijednji učesnik Pobune mornara u Boki 1918 godine.” Drugi članak iz iste godine kazuje, “… u Kotoru umro najstariji aktivni pomorac u Jugoslaviji, a moguće i u svijetu, 77-godišnji Antonije G. Đurović”. slijedeći tekstovi iz “Vijesti”, Večernje novosti, Pobijeda,… Antonije Đurović predložen za nagradu “Plava vrpca”,… Neka počiva u miru!

Ostavite komentar

*

code