PROSVJETARI-PODSTANARI PLITKOG ŠPAGA!

PROSVJETARI-PODSTANARI PLITKOG ŠPAGA!

165
0
Podijeli

teacherCrna Gora, pored obaveze da mladim naraštajima obezbijedi kvalitetno obrazovanje, mora obezbijediti i bolji status zaposlenih u prosvjeti, saopštili su iz Sindikata prosvjete Crne Gore povodom 5. oktobra, Svjetskog dana nastavnika.

Jubilej je prilika da se ukaže na težak položaj prosvjetnih radnika, kao važnog segmenta našeg društva od čijeg rada zavisi budućnost mladih generacija – navode sindikalni aktivisti, a mi se ponovo osvrćemo na težak položaj hercegnovskih prosvjetara, koji još nemaju krov nad glavom.

Picerija i restoran

– Nakon osmogodišnje neizvjesnosti i mukotrpnog iščekivanja, izgradnja stanova za prosvjetne radnike u Herceg Novom, ipak, je izvjesna. Prije mjesec Ministarstvo turizma i održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za gradnju stambene zgrade na Savini.

Izgradnja će početi vrlo brzo – kaže za Radio Jadran predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika Herceg Novog, Oliver Jakovljević.

– Biće izgrađeno 40 stanova, od čega 8 garsonjera, 16 jednosobnih, odnosno 26 jedinica različite kvadrature, kao i 10 dvosobnih – objašnjava Jakovljević.

On očekuje za par dana razgovor sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem i konačno razrješenje svih dilema oko dozvole.

– Sada više ne bi trebalo biti nikakvih problema, oko početka realizacije izgradnje stanova, valjda će nam se osmogodišnje čekanje isplatiti – vjeruje Jakovljević i podsjeća da od 5.000 prosvjetnih radnika u Crnoj Gori većina nema riješeno stambeno pitanje.

– Zarade su ispod prosjeka i opterećene kirijama. To govori u kakvom stanju svoj dan dočekuju prosvjetni radnici. Zato je lako moguće da krenemo u radikalnije riješavanje osnovnih potreba, ostvarivanje prava na adekvatnu zaradu i prava na stan.

Ankete koje smo uradili među prosvjetnim radnicima u Novom pokazuju da su spremni za radikalnije poteze i da lako može biti i jednosatnog štrajka upozorenja – ističe Jakovljević.

Inače, u petak će se sastati glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore sa predstavnicima Ministarstva finansija. Nakon toga će se znati, kako dalje i šta prosvjetni radnici mogu očekivati.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code