PROTAGONISTI FILMA „NIČIJE DETE“: TEŠKA I ISTINITA PRIČA

PROTAGONISTI FILMA „NIČIJE DETE“: TEŠKA I ISTINITA PRIČA

348
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Film „Ničije dete”, koji je pobrao zavidne nagrade na Venecijanskom i Pulskom festivalu, pozdravljen je ovacijama publike na Kanli Kuli.

Glavni protagonisti, Denis Murić i Pavle Čemerikić govorili su na press-u o svojim ulogama i očekivanjima. Čemerkić se ranije okušao u pozorišnoj umjetnosti i ovo mu je prvi susret sa filmskom glumom. Reditelj Vuk Ršumuović zapazio ga je u Dječijem kulturnom centru i pozvao na kasting.
– Probe smo imali u pozorištu „Boško Buha”. Vuk nam nije davao da čitamo scenario, kako bismo ostali spontani kasnije, tokom samog snimanja. Teško sam se poistovijetio sa ulogom Žike, ali sam razumio i Harisa i Žiku.
Priča filma je interesentna i teška, tim prije što je zasnovana na istinitom događaju. Sam film je krenuo festivalskim životom i to uspješno, isprva u Veneciji na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala filma, potom u Puli i Beogradu, kaže Čemerkić i prizanje da ima pozitivnu tremu i na festivalu u Novom.
I Denisu Muriću, „Ničije dete” predstavlja prvi susret sa dramskom umjetnošću. To iskustvo ga je oplemenilo, promijenilo i opredijelilo da se ubuduće bavi glumom.
– Ulaz u cijelu ovu priču je bio šok za mene i cijelu moju porodicu, prije svega zato što nikada nisam imao predispozicije da se bavim ovim poslom niti sam to ikada želio. Na kasting sam došao tako što je ista produkcijska kuća radila i film „Enklava” Gorana Radovanovića u kojem sam prethodno glumio i koja me je preporučila.
Murića je priča filma odmah osvojila, jer je, kako prizanje vrlo osjetljiv.
– Nisam imao toliko teških trenutaka na snimanju, jer smo imali duge pripreme za moj lik. Vježbe su mi bile teže nego samo snimanje. Kada je počelo snimanje već sam se uhodao u lik i tok, kazao je Murić.
Herceg Novi doživljava kao svoju drugu kuću, jer kako je objasnio, svake godine ljetovanja provodi upravo u njemu. Nagrade mu prijaju ali, ističe da ga uspjeh nije promijenio već samo opredijelio da po okončanju gimnazije u Kosovskoj Mitrovici upiše FDU u Beogradu.

Picerija i restoran

VLADIMIR PEROVIĆ: SVJETSKA SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA I ODNJEGOVANA PUBLIKA

Ovo je peta godina da je na Hercegnovskom filmskom festivalu postavljena sve uspješnija selekcija dokumentarnog filma. Njen tvorac Vladimir Perović, uz ovaj mali jubilej, ponosno ističe da su uspjeli da odnjeguju publiku sa kojom imaju odličnu interakciju, te da je riječ o jedinoj sekciji na festivalu koja ima svjetske okvire.
– Nadam se da dajemo doprinos popularizaciji dokumentarnog filma u Crnoj Gori. Čitavu godinu pratim festivale dokumentarnog filma u cijelom svijetu, kako bih odabrao one koje mi se učine najzanimljivijim. Mogao bih da lako napravim izbor filmova kada bih se rukovodio dvijema kategorijama, festivalski pobjednici i jake kinematografije. Ali to mi nije cilj. Biram one filmove koji se bave univerzalnim temama i problemima – kaže sektor Perović.
On namjerava da uvede još dvije kategorije koje su vrlo popularne u svijetu, animadok i dokufikšn i primjećuje da se u svijetu sve češće briše granica između dokumentarnog i igranog filma.
Žiri dokumentarnog programa Semra Guzel Korer iz Turske, Viktor Orosko Ramirez iz Meksika i Stefan Bošković iz Crne Gore ne kriju zadovoljstvo zbog boravka u Herceg Novom. Bošković je na pressu saopštio da je upravo završio snimanje prvog crnogorskog sitkoma „Dojč kafa”, za koji je pisao scenario. Takođe, radi na scenariju jednog dugometražnog filma, a zbirku pripovjedaka objaviće s jeseni.
Guzel Korer dokumnetarni film doživljava vrlo intimno, kroz njega, kako kaže, uči o drugim ljudima i sebi, otkrivajući sve boje svijeta. Orosko Ramirez, je naglasio da mu se osim dobre selekcije filmova, na kojoj je prije tri godine učestvovao ostvarenjem „ Stvarnost 2.0″, dopada Trg Mića Pavlovića, prostor na kojem se projekcije organizuju, te da ga čitav grad podsjeća na jedan veliki otvoreni bioskop.

IZVINJENJE KOPRIVICE: FILMSKI FESTIVAL NEMA VEZE SA DEŠAVANJINA NA TRGU BELAVISTA

Predsjednik Savjeta festivala, Stevan Koprivica uputio je izvinjenje gledaocima u ime organizatora zbog sinoćnje zbrke oko lokacije za dokumentarnu selekciju. Neki posjetioci su prikazivanje filma na Belavisti povezali sa filmskim festivalom. Međutim:
– Došlo je do nesporazuma. Ne ulazeći u to ko je i zašto organizovao projekcije u vrh Filmnskog festivala, u istom terminu na poznatom prostoru, samo hoću da skrenem pažnju da hercegnovski FF Montenegro film festival, nema nikakve dodirne tačke sa Trgom od knjige, ili bilo kojom manifestacijom koja se gore dešava – kazao je Koprivica.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code