PROTEST MALIH PRIVREDNIKA I PETICIJA: ODLOŽITE REKONSTRUKCIJU ŠETALIŠTA DO JESENI

PROTEST MALIH PRIVREDNIKA I PETICIJA: ODLOŽITE REKONSTRUKCIJU ŠETALIŠTA DO JESENI

238
0
Podijeli

Samo osam dana od potpisvanja ugovora sa izvođačem radova „Đokić grupom” iz Bara za rekonstrukciju Šetališta Pet Danica, od bivšeg restorana „Galeb” do kompleksa „Rafaelo”, od najavljenog posla, sva je prilika, do jeseni-zime neće biti ništa.

Više od 20 vlasnika lokala, trgovina i firmi koji posluju duž ove dionice, kao i građani Igala protestovali su danas i pokrenuli peticiju za odlaganje rekonstrukcije.
„Ova investicija je dobra za nas, ali se radi u pogrešno vrijeme, istiće Marko Salatić predstavnik privrednika i ugostitelja, koji uglavnom žive od sezone, zajedno sa članivima njihovih familija. Radovi na Šetalištu bi im onemogućili valjane pripreme, a sigurno bi se i odužili zbog slabe kolektorske mreže. Zakupci plaža ne bi mogli da ih otvore do 1. maja, kako je to i ugovoreno s Morskim dobrom.
Jedan od vlasnika lokala, Vinko Rakočević, naglašava da im je izvođač radova rekao da kada počne rekonstrukcija i kad mašine krenu sa radom da će se čak i tanjiri tresti u okolnim objektima. On se pita kako predsjednik opštine uopšte podržava ovu akciji i kako još ne reaguje.
I vlasnik poslovnog prostora na Šetalištu, Boris Ozrinić ističe da je početak radova u ovom mjesecu pred samu sezonu van svake pameti.
U maju i junu su najplatežniji gosti. Tako da kad bi rekonstrukcija sad počela trajala bi najmanje tri mjeseca, koliko traje i sezona i njihov „biznis”.
Mali privrednici podsjećaju i da prva grupa Norvežana dolazi u Institut Igalo 22. aprila, te da bi obnova Šetališta ugrozila njihov boravak. Osim toga i „Morsko dobro”, koje je uz opštinu investitor 360 hiljada eura vrijedne rekonstrukcije, ukazalo je da treba prvo uraditi podzemnu infrastrukturu, pa onda popločavati Šetalište.
Privrednici su prikupili 500 potpisa i računaju da će ubrzo imati peticiju s 2000 građana za obustavljanje radova do jeseni-zime.
Direktor „Đokić grupe” iz Bara, potvrdio nam je da je spreman da prihavti svaku odluku Opštine i odloži ako treba radove, tim prije jer nema kompletan projekat.
Predsjednik opštine Dejan Mandić nije spreman da ide protiv volje građana. Kako nam je rekao, čudi ga apel „Morksog dobra”, na čije insistiranje je lani poništen prvi tender za izvođača. Jer, dopis su mu uputili putem medija, a ne na njegovu adresu.
– Ja sam se već dogovorio sa malim priverdnicima da nećemo ugroziti sezonu, da ćemo raditi etapu po etapu. Ali kako je negodovanje sve veće, ja se neću protiviti volji građana i „Morskog dobra” – kazao nam je Mandić, plašeći se da će radovi biti odloženi i kada dođe jesen, zbog lijepog vremena i produžene sezone, pa će onda početi kiše, pa „Praznik mimoze”…
Inače, na protestu u Igalu viđeni su i predstavnici Novske liste i NVO „Izbor”. Iz „Izbora” daju podršku preduzetnicima za odlaganje rekonstrukcije, ne vjerujući lokalnoj vlasti da bi bio ispoštovan rok od 90 dana. Njihove procjene i oko drugih projekata do sada su bile loše, a u ovom slučaju nijesu uzeli u obzir lošu kanalizacionu infrastrukturu.
Da podsjetimo, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog potpisala je sa izvođačem, barskom firmom „Đokić grup” ugovor za rekonstrukciju dionice u dužini od 365 m, površine 1.600 m kvadratnih na dijelu od bivšeg restorana Galeb do kompleksa Rafaelo. Vrijednost projekta je 360.000 eura. Osim popločavanja predviđeno je proširenje šetališne staze, postavljanje nepostpojeće ravne rasvjete i ograde.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code